30
Mayıs
2024
Perşembe
İZNİK - BURSA

80 yaşındaki Kore gazisi uğurlandı

Kore gazisi 80 yaşındaki Cemalettin Dalgıç, Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki evinde vefat etti.

1951 yılında Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 1. Türk tugayında muhabere çavuşu olarak görev alan Cemalettin Dalgıç, Orhangazi'deki evinde hayatını kaybetti. Dalgıç, doğup büyüdüğü İznik'in Çakırca köyünde toprağa verildi.

Dalgıç'ın köy camiinde öğleyin kılınan cenaze namazına başta yakınları ve sevenleri olmak üzere İznik Garnizon Komutanı Yüzbaşı Emrah Özsin, Jandarma Komutanı Yüzbaşı İbrahim Kılınç, diğer rütbeliler, AK Parti ve CHP ilçe teşkilatı katıldı. Törende İznik Gaziler Derneği yetkililerinin olmayışı dikkatlerden kaçmadı. 4 çocuk babası Cemalettin Dalgıç'ın ölmeden bir gün evvel doğum gününü kutladığı öğrenildi.

KOMUTANININ KESİK BAŞINI BİRLİĞİNE TESLİM ETMİŞ
Muhabere çavuşu Cemalettin Dalgıç'ın Kore savaşında, muharebe esnasında komutanının kopan kafasını bir battaniyeye sararak birliğine teslim ettiği öğrenildi. Kore savaşında çok kiritik noktalarda görevler üstlenen Türk tugayı, 26 Ocak 1951'de Kumyangjangni kasabası, 156 rakımlı tepe ve 25 Ocak 1951'de de düşmanın direniş gösterdiği 185 rakımlı tepeyi ele geçirdi. Bu başarılı muharebelerinden dolayı Türk tugayına Amerikan Kongresi'nce mümtaz birlik nişanı ve beratı verildi. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerine Güney Kore Cumhurbaşkanlığı birlik nişanı verildi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 18:10:55
Güncelleme :12 Ekim 2008 Pazar 18:12:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?