24
Nisan
2024
Çarşamba
İZNİK - BURSA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
44.514
Yüz Ölçümü
753
Belediye Sayısı
40
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Su Yolları

İznik Su Yolları

İznik’in doğusundaki su kaynaklarından kente Havuzbaşı-Lefke Kapısı arasındaki su yolundan getirilmiştir. Bu su yolu MS.VI.yüzyılda, İmparator Justinianus (527-565) zamanında yaptırılmıştır. Taş ve harcın bir arada kullanıldığı bu su yolları günümüzde iyi bir durumda olup, kullanıma açık bulunmaktadır.

Su kemerleri antik çağlarda yapılmış olup, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmıştır. Bu şekilde kente getirilen sular Lefke Kapısı yakınındaki çeşmeden akar ve ana caddenin iki yanında yer alan su yolları ile göle kadar uzanıyordu. Bu yolun genişletilmesi sırasında su arkları kaldırılmış, yeni yapılanmalar nedeni ile de çoğu kaybolmaya başlamıştır.

Koimesis Kilisesi’nin yakınında İznik’in de güneydoğusunda bulunan Böcek Ayazması ise Hıristiyanlarca kutsal sayılmıştır. Buradaki üstü kubbe ile örtülü yuvarlak bir mekanın ortasında yakın tarihlere kadar dört köşe bir havuz bulunuyordu ve gelen suların bir bölümü de burada toplanıyordu. Prof.Dr.Semavi Eyice yakın tarihlere kadar bu havuzlardan bir tanesi üzerinde surlara ait bir kitabenin bulunduğuna değinmiştir. Bu da bu ayazmanın İznik’te yaşayan Rum halkı tarafından tamir edildiği ve bu kitabenin de o zaman buraya getirildiğini göstermektedir.

Prof.Dr.Schneider bu ayazmanın Bizans yerleşiminden çok daha önce bulunduğunu, toplanan suların kullanıldığını ve Hıristiyanlar tarafından da ayazma haline getirildiğini ileri sürmektedir.

Prof.Dr.Semavi Eyice, İznik Gölü’nün kuzey kıyısında Kyr Georgios isimli bir köy bulunduğunu ve Selçukluların buraya yaptığı kuşatmalarda Gemlik’ten arabalarla taşınan suların kayıklarla bu köyde toplandığını ileri sürmektedir. Burada bulunan Hagios Klementos Manastırı ile yanındaki bir kaleden hiçbir iz günümüze gelememiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 26 Şubat 2008 Salı 19:19:15
Güncelleme :4 Mayıs 2009 Pazartesi 13:51:35

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR