19
Mayıs
2024
Pazar
İZNİK - BURSA

İznik çinileri New York’ta

Türkiye’nin geleneksel İznik çinileri 15 Ocak-26 Şubat tarihleri arasında New York’taki Visual Arts Gallery’de sergilenecek. School of Visual Arts, Moon and Stars Project ve İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlenecek olan “İznik, Türkiye’den Efsanevi Seramikleri: Yeniden Doğan Bir Sanat” isimli sergide 50’nin üzerinde çini işlemeli tabak, kase ve panelin yanı sıra Metropolitan Sanat Müzesi’nden alınan 16. yüzyıla ait İznik çinilerinden örnekler de yer alacak.

Üç asırdır kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk çini sanatının yeniden doğuşunu yansıtacak olan Amerika’daki bu ilk sergide, meraklıları çini sanatının hem geleneksel hem de çağdaş örneklerini birarada görme şansını yakalayacak.

Sergiyi gezecek olanlara İznik çinilerinin tarihi serüveni ve Türkiye’de günlük yaşamdaki yeri ile alakalı bilgilerin de sunulacağı serginin küratörlüğünü ise School of Visual Arts’ın Güzel Sanatlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Türkiye doğumlu Peter Hristoff yapacak.

Sergi organizatörleri tarafından yapılan basın açıklamasına göre, 1993 yılında kurulan İznik Vakfı’nın çabaları sayesinde son on yıl içinde geleneksel çini sanatının yeniden canlandırılmasında büyük bir ilerleme kaydedildiği ve İznik’te bugün geleneksel örneklerden esinlenerek üretim yapan 35 civarında çini atölyesi bulunduğu kaydedildi.
aa
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2004 Salı 17:12:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?