İznik'te 263 yıl boyunca toprak altında kalan tarihi çini fırınları gün yüzüne çıkarılıyor.
Prof. Dr. Oktay Aslanapa'nın 1963 yılında II. Murat Hamamı'nın doğusunda yaptığı arkeolojik kazılar neticesinde bulunan fırın kalıntılarının gün ışığına çıkarılması için çalışmalar yeniden başladı. Geçen hafta Prof. Dr. Ara Altun başkanlığında başlatılan çini fırınları kazısı, hızlı şekilde devam ediyor. Yrd. Doç. Dr. Vekili Belgin Demirsar Arlı'nın denetiminde yürütülen çalışmalara; İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri, sanat tarihi ve arkeoloji bölümü öğrencileri ile İznikliler'den oluşan bir ekip katılıyor. Tahrip olmuş kırık çini parçalarını çıkarmak için uğraşan ekip, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Araştırma Projeleri Yürütücü Sekreterliği'nce sağlanan ödenek ve İznik Kaymakamlığı'nın desteğiyle çalışmalarını yürütüyor.
Dr. Belgin Demirsar Arlı, "İznik çinisinin gerçek üretim alanı olan tarihi çini fırınlarını ortaya çıkarıyoruz. Tarihi çiniler hakkında bilimsel veriler elde etmeye çalışıyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi :
10 Ağustos 2006 Perşembe 18:27:47
Yorumlarınız
ismail balı IP: 85.98.89.xxx Tarih : 7.01.2007 20:35:18
böyle araştırmalar bizleri gerçekten sevindiriyor ve iznik'in bir tarih yuvası oluşunun kanıtları artıyor bu iznik'in dünya çapında tanınmasına da yardımcı oluyor tüm emek verenlere teşekkürler..!