18
Mayıs
2024
Cumartesi
İZNİK - BURSA

Türkiye'nin 5. büyük gölü İznik SOS veriyor

Bir zamanlar suyu içilebilen göl çevresindeki 59 yerleşim biriminin hiç birinde kanalizasyon sistemi yok. Hızla artan sanayileşme ve göldeki gümüş balıklarının diğer balık yumurtalarını yemesi de göldeki kirliliğin ana nedenlerinden biri.


Yosun yiyen balıkların neslini kurutan gümüş balıkları da azalınca, eskiden tonlarca balıkla kıyıya gelen balıkçılar şimdilerde birkaç kilo balıkla dönebiliyor.

Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü İznik, birinci sınıf tarım arazilerinin yaşam kaynağı aynı zamanda. Göz alabildiğine uzanan zeytinlikler ve bahçeler ulusal ekonomiye hatırı sayılır katkı sağlıyor. Ancak İznikliler, gölde hızla artan kirlilikten ve kokudan şikayetçi.

İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, "hem zeytinyağı fabrikaları hem de 59 yerleşim yerinin kanalizasyonu gölü kirletiyor" dedi. İznik Gölü, dört büyük dere ile besleniyor ve son yıllarda derelerden su yerine zehir akıyor. İznik Belediyesi ve balıkçılara göre, göldeki kirliğinin önemli nedenlerinden biri de boyu 10 santimi geçmeyen ve bir kaç yıl önce göle bırakılan ve öbür balıkların havyarını yiyen gümüş balığı.

Gölden çıkan, yayın ve sazan ise göldeki bitklilerle ve canlılarla besleniyordu. Sayıları hızla düşünce yosunlaşma da sazlıklar da hızla artmış. Gölden yılda 50-60 ton gümüş balığı tutanlar ise iddaları gerçekçi bulmuyor, ancak sağladıklara kazanç iddaları güçlendiriyor.

Göl çevresindeki belediyelerin hiçbirinin kanalizasyon ve arıtma tesisi yapacak maddi gücü yok. 32 bin metrekarelik göl çevresi için tek proje üzerinde duruluyor. Eryılmaz, "ortak kanal yapılmalı" dedi. Gölün kurtulması için kısa adı ’RAMSAR’ olan sulak alanlar sözleşmesi kapsamına alınması için çalışmalar da sürüyor. Nesli azalan su kuşlarının, balıkların ve kirlenen sulak alanların korunmasını düzenleyen uluslararası RAMSAR sözleşmesiyle göl çevresinde yaşayan herkes, gölden sorumlu olacak. Kirlenen gölü temizlemek için sadece Ankara’dan çözüm beklenmeyecek.

kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2004 Cuma 16:50:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?