19
Mayıs
2024
Pazar
İZNİK - BURSA

Zeytin üretiminde artış yaşandı

İznik İlçesi’nde sofralık zeytin üretimi hızla artarken, bu mahsullerin Gemlik tipi adı altında piyasaya sürülmesi İznikli çiftçileri üzüyor.

Türk tüketicisinin damak zevkine en uygun Gemlik tipi zeytinin çoğunun aslında İznik’te yetiştiği bildirildi. Yurtdışı pazarlarda rağbet gören İznik zeytininin artık kendi ismiyle sofralara ulaşmasını isteyen İznikli çiftçiler, "İznik Ovası’nda yetişen tarım ürünlerinin yüzde 90’ını zeytin teşkil ediyor. 1.5 milyon zeytin ağacının yer aldığı havzada iri boy denilen 1. barem zeytin yetişiyor. Marmarabirlik ve ANT Gıda’nın açıklamasına göre, yurtiçi ve yurtdışında en çok rağbeti İznik zeytini görüyor. Ancak İznik zeytini Gemlik tipi olarak satılıyor" dediler. Üreticiler, yetiştirdikleri zeytinin Marmarabirlik Tesislerinden İznik markasıyla piyasaya sürülmesini istiyor.
İznik Ziraat Odası Başkanı İlhan Sarı, ilçenin yıllık zeytin rekoltesinin 22-25 milyon kilo civarında olduğunu, diğer yerlere nispetle bu rakamın çok fazla olduğunu hatırlatarak, "İznik zeytini artık markalaşmalı. İznik zeytini çeride ve dışarıda çok rağbet görüyor. İznik zeytininin Gemlik zeytini diye lanse edilerek satılması yanlış" diye konuştu.

İznik
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 16:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gökhan AKBABA IP: 85.105.242.xxx Tarih : 30.01.2008 12:49:44

ben iznik zeytininin pazarlamasını yapmak istiyom trabzonda iznik bayiliği açmak istiyom bana nasıl yardımcı olabilirsiniz sonuşta zeytin günlük hayatta tüketilen bir gıda ürünü ben bayilik açmak istiyom iznik zeytini üzerina araştırmasını yapıyom