19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Hasta tavuk paniği

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde yaklaşık 500 tavuk, Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerince itlaf edildi. Tavukların bulunduğu evdeki 4 yaşındaki bir kız çocuğu tedavi altına alınırken, tavuklarla temas eden 15 kişi ise hastaneye götürülmek yerine İlçe Tarım Müdürlüğü'nde bilgilendirilip evlerine gönderildi.

Mustafakemalpaşa İlçesi'nde bir tavuk çiftliğinden aldığı 500 adet tavuğu getirilen yasak nedeniyle satamayan Rahim Dalkıran, tavukları kullanılmayan bir eve kapattı. Hayvanlar açlık ve susuzluktan ölmeye başlayınca paniğe kapılan Dalkıran, durumu belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bildirdi. İlk etapta ölen 25 tavuğu imha eden ilçe veterinerliği, tavuklardan aldığı numuneleri Bursa Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı'na gönderdi.

Laboratuvarda tavuklar üzerinde yapılan Tayvan ve Amerikan testlerinin temiz çıkmasına rağmen tavukların kapatıldığı evde Seymen Karadağ (4) isimli çocuk hastalandı. Küçük kızın Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını öğrenen Yeni Dere Mahallesi sakinleri arasında panik yaşandı. Dere ve Yeni Dere Mahalleleri Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Rahmi Tura'nın çabalarıyla mahallede tavuklardan yiyenler tespit edilerek hastaneye gönderilmek istendi. Tavuklarla yakın temasta bulunan ve yiyen yaklaşık 15 kişi, İlçe Tarım Müdürlüğü önünde kuş gribi hastalığının belirtileri konusunda bilgilendirilerek hastane yerine evlerine gönderildi. Kötü şartlar altında barındırılan ve yetersiz beslenme nedeniyle ölen hayvanlarla birlikte geri kalan yaklaşık 500 tavuk, Bursa İl Tarım Müdürlüğü'nden gelen imha ekibi tarafından toplanarak çuvallara dolduruldu. Özel naylon torbalara konulduktan sonra karbon monoksit gazı verilerek imha edilen tavuklar, belediyenin açtığı 4 metrelik çukurlara atıldı. Torbaların üzerine kireç döküldükten sonra kepçeyle çukurlar kapatıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İlçe Tarım Müdürü Sıtkı Satı, "İlçemizde kuş gribi vakası yok. Buradaki tavuklar hijyenik yapı içerisinde bulunmadığı ve yeterli beslenmediği için ölmüş. Ön tedbir ve mahalle halkının tedirginliğini gidermek için tavukları imha ettik" dedi.
Bu arada, Mustafakemalpaşa İlçesi ve köylerinde her türlü kanatlı hayvanın avlanması ve tavuk satışları ikinci bir emre kadar yasaklandı.

.
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2006 Salı 12:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?