3
Haziran
2024
Pazertesi
YAŞAM

Peynir tatlısı mahkemelik

Mustafakemalpaşa'nın dünyaca ünlü peynir tatlısı mahkemelik oldu. Ankara'da faaliyet gösteren Kral Unlu Mamuller firması tarafından Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi kanalıyla, Mustafakemalpaşa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne, ilçenin meşhur tatlısıyla ilgili dava açıldı.

Davada, Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin 13.1.2002 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'nden almış olduğu, C 2001/006 sayılı Mustafakemalpaşa tatlısı coğrafi işaretinin hükümsüzlüğü ile sicilden terki isteniyor. Davacı şirket, Mustafakemalpaşa Belediyesi aleyhine açtığı davada, söz konusu tatlının yapımında kullanılan süte özellik kazandıran unsurların ne olduğunun belirtilmediğini, zoo-teknik literatüründe ilçede özellikli süt veren bir inek cinsinin bulunmadığını savunuyor. Şirket, diğer yörelerde üretilen peynirlerden yapılan tatlılardan ayırt edilemeyen 'Kemalpaşa tatlısı'nın coğrafi işaret olarak tescilinin iptalini talep ediyor.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Hayri Öztetikler, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kemalpaşa tatlısının ilk kez ilçelerinde imal edildiğini, ilçe üreticilerinin bugüne kadar tatlıya sahip çıkmaması sebebiyle pazar payının yüzde 85'inin başka yerlere kaydırıldığını belirterek, "Tatlının patenti belediyemize aittir. Türkiye genelinde, 'Mustafakemalpaşa tatlısı', 'Kemalpaşa tatlısı' ve 'Mustafakemalpaşa peynir tatlısı' isimlerini belediyemizin izni olmadan hiç kimse kullanamaz. Bu tatlı, ilçemizin sembolüdür" dedi.

İlçede tatlı imalatı yapan firma sayısının 28 olduğu ve 13 firmanın belediyeden izin alarak üretime devam ettiği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2005 Pazartesi 16:57:56
Güncelleme :1 Ağustos 2005 Pazartesi 17:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?