26
Nisan
2024
Cuma
MERKEZ - BURSA
Belediye Sayfaları
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
0
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bursa Mezarlıkları

Karagöz ve Hacivat’ın Mezarları

Muradiye semtindeki geniş bir alana yayılan türbe ve mezarlıkların tarih, sanat tarihi yönünden oldukça ilginç bir görünümü vardır. Adeta bir Osmanlı nekropolü olan bu alanda yüzlerce mezar ve türbe, taş işçiliğinin, yazı sanatının birbirinden güzel örneklerini ortaya koydukları gibi aynı zamanda da birer tarihi belgedir.

Bursa mezarlıklarının başında Muradiye’de türbelerin bulunduğu alan gelmektedir. Bunun yanı sıra Bursa’nın çeşitli yerlerindeki külliyelerin ve camilerin hazirelerinde de bir çok kişinin türbe ve mezarları bulunmaktadır. Muradiye Külliyesinde Osmanlı padişahlarından I.Murad’ın türbesi, padişah eşleri ve çocuklarının türbeleri bulunmaktadır. Sultan Yıldırım Beyazıt’ın türbesi de yaptırmış olduğu Yıldırım Camisi’nde, Sultan Çelebi Mehmed’in türbesi de yine Yeşil Külliyesi’nde bulunmaktadır.

Bursa mezarlıklarının başında Çekirge, Yoğurtçu Baba ve Yıldırım mezarlıkları gelmektedir. Çekirge’deki Yoğurtçu Baba Mezarlığında ulu selvilerin altında gölge oyununun öncüsü kabul edilen Şeyh Küşteri ile Karagöz ve Hacivat’ın mezarları bulunmaktadır. Geniş bir platform üzerindeki bu mezar, Bursa’nın sembolü konumundadır.

Bursa mezarlıklarının büyük bir bölümü yeni yapılanmalar nedeniyle yavaş yavaş yok olmaktadır. Bu mezarlıklardaki mezar taşları aynı zamanda Osmanlı devlet ricalinde görev almış kişilerin rütbe ve unvanlarına göre düzenlenmiştir. Bursa’nın ilçelerinde de halka ayrılan mezarlıkların yanı sıra cami hazirelerinde de banilerinin ve halktan kişilerin mezarları bulunmaktadır.

Bursa’da halen Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’ne bağlı 45 adet mezarlık bulunmakta olup, bunlardan on üç adedi belediye Encümeni kararı ile yeni cenaze defnine kapatılmıştır. Bugün Belediyeye bağlı mezarlıkların toplam alanı 1.128.747 m2’dir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.bursa.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 15:36:58
Güncelleme :3 Mayıs 2009 Pazar 17:04:40

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR