23
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Osmangazi'ye kadın meclisi

Kadınların yaşadıkları sıkıntıların tespiti, çözümlerine yönelik adımların atılması ve kadın gözüyle şehir hayatına yönelik projelerin geliştirilmesi amacıyla, Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 (OSYEG) çatısı altında Kadın Meclisi kuruluyor.

Farklı kesimlerin temsilcilerinin katılımıyla daha önce iki toplantı yaparak çalışma alanlarını belirleyen Kadın Meclisi, 12 Kasım'da Osmangazi Belediyesi meclis salonunda yapacağı toplantıyla da görev bölümü yaparak çalışmaya başlayacak. Kuruluşunu tamamlayan Kadın Meclisi, OSYEG'in oluşturmaya çalıştığı Osmangazi Kent Konseyi'nin de önemli ayaklarından birini oluşturacak. Kadın Meclisi, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de seçim vaatleri arasında yer alıyordu.

Kadınların yaşadıkları sorunlar çerçevesinde dayanışmalarını, sosyal ve ekonomik açıdan gelişimlerini ve toplumda, iş hayatında, siyasette, kültürde, sanatta söz sahibi olabilmelerini hedefleyen Kadın Meclisi, 12 Kasım Cumartesi günü toplanarak görev bölümü yapacak.

Sendikalar, siyasi partilerin kadın kolları, Mali Müşavirler Odası, Tabipler Odası, KALDER, Üniversiteli Kadınlar Birliği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Bursa Barosu, TMMOB'a bağlı odalar ve diğer sivil toplum örgütlerinin davetli olduğu toplantıda, dikey değil yatay bir örgütlenme modeli kullanılacak. Bu çerçevede; "başkanlık" ve "başkan yardımcılığı" gibi hiyerarşik örgütlenmenin yerine, "kadın koordinatörü" ve "kadın koordinatörü yardımcısı" gibi tanımlamalar kullanılacak.

Osmangazi Kadın Meclisi, kadınların girişimci, araştıran, üreten bireyler olmaları için hem proje üretecek hem de mevcut projeleri destekleyecek. Bununla birlikte, kadınları; yaşadıkları şehrin sıkıntıları hakkında bilgilendirecek ve çözüme dönük politikaların oluşturulması sürecinde söz sahibi olabilmelerini sağlayacak.

Ulusal ve uluslararası düzeyde aktiviteler de düzenlemeyi hedef edinen Osmangazi Kadın Meclisi, en önemli görevini; kadınların yaşadıkları sorunlar çerçevesinde dayanışma ve örgütlülük olarak belirledi.

Kadın Meclisi'nin kararları bağlayıcı olmamakla birlikte; öncelikle ele alınacak tavsiye kararı niteliğinde olacak. Diğer yandan, Kadın Meclisi'nin siyasi partilerle ilişkisi konusunda da, net bir tavır ortaya konulacak. Buna göre, Meclis'te tüm partilerden kadınlar yer alabilmekle birlikte, parti propagandasının yapıldığı dikey bir ilişki değil, Kadın Meclisi'nin hedefleri doğrultusunda politikaların üretildiği bir ortam hazırlanacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Osmangazi Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan, OSYEG bünyesinde halen Çocuk Meclisi ile Gençlik Meclisi'nin çalıştığını hatırlattı. Bakan, yönetime doğrudan katkı koyabilecek olan Kadın Meclisi'nin çalışabileceği uygun bir yer bulunması konusunda Başkan Altepe'nin destek olacağını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2005 Cumartesi 16:32:16
Güncelleme :5 Kasım 2005 Cumartesi 16:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?