23
Mayıs
2024
Perşembe
YENİŞEHİR - BURSA
Belediye Sayfaları

Büyük Zaferi bir kez daha kutladık

Büyük zaferin 83. yıldönümü nedeniyle tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de çeşitli etkinlikler yapıldı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Atatürk anıtına çelenk konuldu ve istiklal marşı okundu.

Daha sonra Hava Meydan Komutanlığı emrinde görevli Üsteğmen Özer Aytım, günün anlamına belirten bir konuşma yaptı. Aytım konuşmasında şunları söyledi:

Türk Ulusu’nun bir imparatorluğun külleri arasında silkinip dirilişinin ve var olma mücadelesinin dönüm noktalarından birini oluşturan 30 Ağustos Zaferin 83. Yıldönümünü kutladığımız bu gün büyük zaferin haklı gururunu ve sevincini bir kez daha yaşıyoruz. Bu zafer ile Türk Ordusu sadece muharebe meydanında düşmanı mağlup etmekle kalmamış, genç ve onurlu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerini de atmıştır. Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti, aradan geçen süre zarfında laik, demokratik yapısıyla uluslararası toplumun saygın ve örnek bir üyesi haline gelmiş, jeopolitik konumu, kriz bölgelerine yakınlığı ve sahip olduğu güçlü silahlı kuvvetleriyle de bölgesinde daimi bir güç ve istikrar unsuru olmuştur. Bir taraftan dünyada yaşanan son gelişmelerin, enerji kaynaklarını kontrol altında tutma girişimlerinin, şiddetini gittikçe artıran etnik ve kökten dinci akımların ve bunun sonucunda oluşan/ uluslar arası terör ortamının, diğer taraftan Türkiye’de yeniden hız artıran gerici ve ayrılıkçı cereyanların bizlere yeni ve zorlu görevler yüklendiğinin bilincindeyiz ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak; değişen dünyanın farkında olup iç ve dış tehditlere karşı akılcı mücadeleye azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. 30 Ağustos Zaferi Türkün varoluşunu haykırışı ve bunu dünyaya kabul ettirmesinin önemli adımlarından biridir. Bizler bu zaferi ve bu zaferin sonucunu tam olarak değerlendirmekte zorlanabiliriz.

Zira o günleri yaşamadık. Sözlerime o günleri İstanbul’da yaşayan, böylece de hem İstanbul hem de Ankara’nın durumlarını çok iyi bilen dönemin gazetecisi Falih Rıfkı ATAY’IN iki değerlendirmesiyle son vermek istiyorum. Falih Rıfkı diyor ki: Bugün “… Bağımsız bir devlet kurmuşsak, hür vatandaşlar olmuşsak, şerefli insanlar gibi dolaşıyorsak, yurdumuzu batının pençesinden, vicdanımızı ve düşüncemizi doğunun pençesinden kurtarmışsak, şu denizlere bizim diye bakıyor, bu topraklarda ana bağrının sıcaklığını duyuyorsak, belki nefes alıyorsak, hepsini ve her şeyi 30 Ağustos Zaferine borçluyuz…” “…

Ben ömrümün hiçbir Edebiyat eserinde - Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz!dir. İleri!-diyen günlük emri okurken duyduğum zevki duymadım. Bu, bütün heyecanların üstünde bir heyecan ve bütün şiirlerin üstünde bir şiirdi. Ne olmuştuk, Biliyor musunuz? Kurtulmuştuk. Bu duygu ve düşüncelerle; bize büyük zaferi kazandıran, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere,/ Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm mensuplarını, Müstecip Onbaşıları, Yahya çavuşları ile yüce milletimizin bağrından çıkan sayısız ve isimsiz kahramanlarını, vatanı ve ulusu için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi şükranla anıyoruz” Törenlerde daha sonra yeni Garnizon Komutanı Yarbay Yaşar Sucaklı, askeri lojmanlarda kutlamaları kabul etti.

Gündem - Erdem BAHADIR
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 23:45:09
Güncelleme :31 Ağustos 2005 Çarşamba 02:41:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?