4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇANAKKALE
Ücretsiz Üye Olun.
Kendi sayfanızı kendiniz yapın.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Tarihçe:

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, 11.07.1992 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu’nun 3837 Sayılı Kanunun Ek 21. maddesine göre 1992 yılında kurulmuştur. 1995-1996 eğitim-öğretim yılında Bahçe Bitkileri ve Zootekni Bölümleri’ne öğrenci alarak öğrenime açılmıştır. Eğitim-öğretime iki yıl süreyle Üvecik’te bulunan Yahya Çavuş Kampüsünde, 1997-1998 öğretim yılından itibaren Çanakkale merkezindeki Terzioğlu Kampüsünde Meslek Yüksekokulu binalarında devam etmiştir. 2001-2002 öğrenim yılından itibaren ise Terzioğlu Kampüsünde bulunan kendi binasında öğrenime devam etmektedir.

Diğer Ziraat Fakültelerinde olduğu gibi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinde de 1999-2000 öğrenim yılından itibaren Bitkisel Üretim ve Hayvansal Üretim Programları açılmış, bu programlara 2001-2002 öğrenim yılında Tarım Teknolojisi Programı eklenmiştir. Yeniden yapılanma sürecinde 2002-2003 öğretim yılından itibaren eski programlar kapatılıp Ziraat Mühendisliği programına öğrenci alınmıştır. Son değişikliklerle Ziraat Mühendisliği Programına alınan öğrenciler son sınıfta Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak ve Zootekni Bölümlerine ayrılmaktadır. Yakın gelecekte Peyzaj Mimarlığı Programı da açılarak Fakültemizin tüm bölümlerinde öğrencili eğitime geçilecektir. Ziraat Mühendisliği Programında Temel Bilimlerin üzerine uygulamalı doğa bilimleri inşa edilmekte, ikinci yarıyıldan itibaren Tarım Bilimlerine ağırlık verilmekte, son sınıfta ise konu uzmanlığına yönelik eğitim verilmektedir.

Yaklaşık 13 000 m2 kapalı alana sahip Fakülte binası amfi ile birlikte 18 adet derslik, 1 adet kütüphane ve okuma salonu, 1 adet konferans salonu, 12 adet laboratuar, 1 adet bilgisayar laboratuarı ve 1 adet öğrenci kafeteryası ile donatılmıştır. Dersliklerin tamamında slayt, tepegöz, sinevizyon, video ve televizyon gibi görsel araçlardan yararlanma olanağı bulunmaktadır.
Fakültemizdeki eğitim öğretimde özellikle ders uygulamaları ve araştırma projelerinin yürütülmesi ve öğrenci tezlerinin yapılmasında Üniversitemizin değişik yerleşkelerinde bulunan birimlerden yararlanılmaktadır. Bu birimlerde bölgede tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinde, kısa sürede uygulamaya aktarılabilecek çalışmaların yanında, bilime yenilik getirme, uluslar arası normlara uygun araştırmalar da yürütülmektedir. Araştırma ve Uygulama Birimlerinde, sulu tarıma yönelik araştırmalar yapılabilmektedir. Bölgede yetiştirilebilecek meyve, sebze, bağ, tarla ve yem bitkileri tür ve çeşitlerinin belirlenmesi, en fazla ekimi ve üretimi yapılan ürünlerde ekim zamanı, toprak işleme, gübre dozu, bitki sıklığı, hasat zamanı ve şekilleri gibi çalışmalara ağırlık verilerek yeni tür ve çeşitlerin belirlenmesi yanında yeni tarım teknikleri de saptanarak üreticilerimize aktarılmaktadır. Elde edilen bulgular, öğrencilerimize de önemli kaynak bilgiler sunmaktadır. Zootekni Bölümünce ise Saanen gibi üstün verim özelliklerine sahip keçi ırkının populasyonu hızla artırılmaya çalışılmakta, üreticiye damızlık sunumu da gerçekleştirilmektedir.

Terzioğlu Araştırma ve Uygulama Birimi. Merkez kampus içerisindeki birimde, 85 dekar bağ ve 250 dekar kıraç tarla arazisi bulunmaktadır. Kampus içerisindeki bağ ve tarla arazilerinde Döner Sermaye İşletmesi tarafından üretim faaliyetleri ile yöre tarımına yönelik araştırmalar yapılmakta, ayrıca öğrencilerin bazı ders uygulamaları da bu alanlarda gerçekleştirilmektedir.

Dardanos Araştırma ve Uygulama Birimi. 350 dekar araziye sahip olan bu birimde ağırlıkla sosyal tesisler yer almaktadır. Geriye kalan 160 dekarlık alan, sulu ve kuru tarıma uygun tür ve çeşitlerin geliştirilmesi, ileri tarım tekniklerinin araştırılması amacıyla değerlendirilmekte, sosyal tesisleri ile öğrencilerimize staj ve kamp olanakları da sunmaktadır.

TETAM Araştırma ve Uygulama Birimi. Bu birimimiz Merkez Sarıcaeli köyünde bulunmaktadır. Yaklaşık 250 dekarlık alana sahip olan birimimizde; ağıl, kümes gibi hayvansal üretim tesisleri bulunmaktadır. Tesislerde, Türk Saaneni keçi ırkı yetiştirilmektedir. Bölgenin damızlık süt keçisi gereksinimi bu birimimizden karşılanmaktadır. Tesisler dışında kalan arazide yem bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır.

 

İlgili Kişi :
Adres1 :Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Adres2 :Çanakkale
Posta Kodu :17100
Telefon :
Faks :
Internet Sitesi

Önemli Not:

Kenthaber, Rekabetin korunmasına ilişkin dizinde yer alan ve yer almak isteyen tüm tüzel/gerçek kişiler için hiç bir ayrım yapmadan kayıt imkanı tanır. Kayıt olabilmek için tek koşul ücretsiz üye olmanızdır.

Üye olduktan sonra bilgilerinizi size verilen panelde "Firmalarım" linkine tıklayarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz kısa zamanda bilgilerinizi teyit edip sayfanızın yayına açılmasını sağlayacaktır.

Bilgilerinizdeki eksiklik ve hataları bildirmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı, özgün bir sayfa hazırlamak ve dizinimizden daha verimli faydalanmak isterseniz (ücretli) bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kenthaber, herhangi eksiklik, yanıltıcı bilgi yada amacını aşan bir durum olması halinde kesinlikle sorumlu tutulamaz. Bu ve benzeri durumları bildirmek üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz.