26
Nisan
2024
Cuma
ÇANAKKALE
Nufus
476.128
Yüz Ölçümü
9.737
İlçe Sayısı
12
Vali

Çanakkale Gezgin Gözüyle

Çanakkale Genel Görünüm

Çanakkale Savaşlarına sahne olan topraklarda dünya savaş tarihi bakımından büyük önem taşıyan, Türk Şehitlikleri yabancı anıt ve mezarlıklarla müzelerin bulunduğu, denizin ormanın ve tarihin kucaklaştığı Milli Park'a Eceabat ilçemizden günün her saatinde taksi ve dolmuşlarla ulaşılır. Tarihi Milli Park içersinde muhtelif yerlerde 37 adet Türk anıt,kitabe ve şehitliği, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda ülkelerine ait 33 adet anıt ve mezarlık bulunmaktadır.

Troya Antik Kenti

Troia iki kıta arasında yer almaktadır. Bu nedenle bir ticaret ,zenginlik ve savaş kentidir. Yine bu nedenle buraya dokuz tane Troia kenti kurulmuştur.

Homeros’un İlyada’sında söz edilen Troia ise bu kentlerin altıncısıdır.Homeros’un şiirsel bir dille anlattığı İliada, araştırmacıların dikkatini Troia üzerine çekmiştir.

Antik kaynaklardan, Pers hükümdarı Xerxes’in (M.Ö.485-465) Yunanistan’a savaşmaya giderken buraya uğradığını, Büyük İskender’in sürekli Homeros’u okuduğunu öğreniyoruz.

 

Truva Atı

Ünlü Ozan Homeros'un Destanlarına konu olan Troya Savaşlarının cereyan ettiği, M.Ö.3000 - M.S.400 yılları arasında dokuz değişik tabaka halinde yerleşme merkezlerinin mevcut olduğu Troya antik Kenti Çanakkale Merkezine 30 km. uzaklıktadır.Otobüs,minibüs ve taksi günün her saatinde hizmetinizdedir.

Asos Kenti

M.Ö.Vll . yüzyılda kurulan ve Aristo'nun Mantık Okulunu açtığı Assos Kenti Örenyeri'ne Çanakkale'den yada Edremit'ten Ayvacık ilçesine gelindiğinde her yarım saatte bir ulaşım için araç bulunmaktadır.

Assos Athrna Tapınağı

Günümüzde Behramkale ve ya Behramköy ismi ile tanınan Assos, çanakkale’nin 100 km. güneyinde olup, Ayvacık’a uzaklığı 17 km.’dir. Edremit Körfesi ile Lesbos Adası’nın (Midilli) karşısında, bir volkanın eteğinde, Andezit Kayalıkları üzerinde kurulmuş, Antik Çağların önemli bir yerleşim merkezlerindendir. Aynı zamanda bir liman kenti olmasına karşılık deniz ile yerleşim alanı arasında 200m.lik seviye farkı bulunuyordu.

Assos’da yerleşmenin kesinlik kazanmaması ile birlikte Tunç Çağı’nda (M:Ö.3000-1200) burada yaşayanların olduğunu da arkeolojik çalışmalar ortaya koymuştur. Homeros, Tiria’nın güneyinde leleglerin yaşadığını, bunların Troia Savaşı’nda bölgede denizcilik ve korsanlık yaptıklarını belirtmiştir.
 

 DİĞER TURİZM VARLIKLARI

Çok Ünlü bu merkezlerin dışında Çanakkale'ye gelindiğinde; HAMAXITOS, ALEXANDRİA TROAS NEANDRİA, SANKREA, DARDONOS TÜMÜLÜSÜ ABYDOS, SESTOS, GARGARA, LAMPONİA gibi antik kent kalıntıları, Kilitbahir, Babakale, Bozcaada, Seddülbahir Bigalı, Nara, Gelibolu Kaleleri, İntepe Çamlığı, Güzelyalı, Mitoloji'de ilk güzellik yarışmasının yapıldığı KAZDAĞI (Ayazma) gibi görülmeye değer mesire yerleri, Sağlık turizmi yönünden; Ezine Kestanbol Kaplıcaları, Bayramiç-Külcüler,Çan-Tepeköy Kaplıcası, Kirazlı Şifalı İçmesuyu, Biga Kırkgeçit Kaplıcası Ayvacık Afrodit Kaplıcası gibi şifalı su kaynakları ılıman iklim nedeniyle her mevsim görülebilir. Özellikle kıyılarda bu değerler güneş ve deniz ile birlikte sunulmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 10:27:59
Güncelleme :11 Mayıs 2009 Pazartesi 12:14:13

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?