5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

"Tarihe Saygı Parkı" tamamlanıyor

OPET Petrolcülük A.Ş. tarafından Çanakkale'nin Eceabat ilçesine yapılan 'Tarihe Saygı Parkı'nda sergilenecek 12 metre yüksekliğindeki dev anıt, yerine monte edildi.


Eceabat'ta arabalı vapur iskelesinin yan kesimindeki 2 bin 500 metrekarelik alan üzerinde yapılan Tarihe Saygı Parkı'nda Çanakkale Savaşları'nın çeşitli tasvirlerle anlatıldığını belirten yetkililer, bu alanın açık hava müzesi haline getirildiğini ifade ederek, "Büyük emekler harcanarak yapılan park, karadan ve denizden rahatlıkla görülebiliyor. 3 ayrı bölümün olacağı Tarihe Saygı Parkı'nda , Çanakkale Savaşı'nı tasvir eden figürler, Gelibolu Tarihi Milli Parkı'nın maketi ve 12 metre yüksekliğinde Tarihe Saygı anıtı bulunuyor. Grafik sanatçısı Aydın Erkmen tarafından resmedilen Çanakkale Savaşları'na ait görüntülerin de yer alacağı parkta, Çanakkale Savaşları'nın Türkçe ve yabancı dillerde anlatıldığı, konuşan kiosklar da bulunacak" dedi.


Yetkililer, parkta sergilenecek 12 metre yüksekliğinde ve 2.5 metre genişliğindeki Tarihe Saygı Anıtı'nın da yerine monte edildiğini belirterek, "5 Aralık 2007 tarihinde İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında ölen ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem'in başlattığı Tarihe Saygı anıtı, öğrencileri tarafından tamamlandı. OPET'in projesi dahilinde yapılan ve 5 ayda tamamlanan anıt, 12 metre yüksekliğinde ve 2.5 metre genişliğinde. İki ana heykelden oluşan anıtlardan birine Atatürk ve Türk askerlerinin
figürleri işlenirken, diğerinde yaralılarını ve toplarını taşıyan Anzak askerleri yer alıyor. Tankut Öktem'in vefat etmeden önce başladığı Tarihe Saygı anıtı, öğrencileri Adnan Gürsoy, Veli Turan, Turhan Bir, Mustafa Doğan, Selehattin Sevimli ve Ahmet Turan tarafından tamamlandı ve Çanakkale'nin Eceabat ilçesine getirilerek monte edildi. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 93. yıldönümünde açılışı yapılacak park, 2 milyon dolara mal oldu" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 02:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?