5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

100 hektarlık orman kül oldu

Gelibolu Yarımadası'nda çarşamba günü çıkan orman yangını bugün öğleye doğru kontrol altına alındı. Yürekleri ağızlara getiren, köyleri tehdit edip, yazlıkları duman altında bırakan yangında 100 hektara yakın kızılçam ormanı küle döndü. Çanakkale savaşlarından kalan top mermilerinin yangının etkisiyle patlaması ise ekiplere kabus dolu bir gece yaşattı.

Çarşamba günü saat 15.35'te Gelibolu'ya bağlı Yalova Köyü'nün Ahmetören bölgesinde balya makinesinin çalışması sırasında sıçrayan kıvılcımların anızları tutuşturmasıyla başlayan yangın, 50 hektara yakın ormanı kül ettikten sonra aynı gece kontrol altına alındı. Ancak lodosun yeniden etkili olmasıyla birlikte alevler dün öğlen saatlerinde yeniden parladı. Kontrolden çıkan alevler, Yalova Köyü'nün kuzeydoğu bölgesine hızla ilerlerken, önce Gelibolu İlçesi'ne bağlı Ilgardere Köyü sınırlarına dayandı. Burhanlı ve Cumalı Köyleri'ni de tehdit eden yangın, dün saat 23.30 sıralarında rüzgarın poyraza dönmesiyle çıktığı yöne dönüp iyice yayılmaya başladı. Akbaş Şehitliği olarak bilinen, ancak herhangi bir anıtın bulunmadığı bölgede yeşil örtüyü kül eden yangın, Yalova Köyü yol ayrımında, yangının çıkış noktasına bir kilometre mesafede Akbaş Sembolik Şehitliği'ne kadar dayandı.

Alevler, dün 18.30'da Eceabat- Gelibolu karayolunun, 15'inci kilometresinden itibaren trafiğe kapatılmasına neden oldu. Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik ekipleri yolda güvenlik önlemi aldı. Trafik, Çanakkale- Lapseki- Gelibolu üzerinden verildi. Burhanlı ve Cumalı köylerinde de önlemler alındı. Köyleri çevreleyen ormanlık alanda yeni yangın şeritleri açıldı. Ilgardere ile Burhanlı köyleri arasındaki tatil sitelerinin üzerini yoğun duman kapladı. Yangın nedeniyle bazı yazlıkçılar evlerini terk etmek durumunda kaldı.

Gelibolu yönünden Çanakkale Boğazı'na doğru ilerleyen gemiler, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü tarafından, yangın ve yükselen dumanın görüş mesafesini etkilemesi nedeniyle uyarıldı. Ayrıca, helikopter ve uçakların su ikmali için denizden faydalandığı belirtilip bu nedenle gemilerin kıyıya yakın seyir yapmaması istendi.

PATLAYAN BOMBALAR KABUS YAŞATTI

Bugün saat 04.00'te bölgede arazöz sayısı 80'e ulaştı. Ancak Çanakkale Savaşları'nın geçtiği bölgelerde günümüze kadar patladan kalmış mühimmat ve topların art arda infilak etmesi, ekiplere kabus dolu saatler yaşattı. Patlamalar yüzünden hem ekipler müdahalede zorlandı, hem de patlamanın etkisiyle alevler yanmamış bölgelere ulaşarak yayıldı. Orman ekipleri yangın alanınını sabaha karşı tamamen çevirdi. İzmir, Bursa, Balıkesir ve İstanbul'dan arazöz ve hava gücü takviyesi alındı. İstanbul'dan iki söndürme uçağı, İzmir, Bursa ve Balıkesir'den birer helikopter geldi. Çanakkale'de konuşlananla birlikte toplam 4 helikopter, 6 uçak, 80 arazöz, 400 kişiyle sürdürülen söndürme çalışmalarıyla, yangın bugün sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Sabah 09.00'dan itibaren İstanbul bağlantısı olan Eceabat- Gelibolu karayolunun kapanan Akbaş- Burhanlı arasındaki bölümünde trafik normale döndü. İki günde 100 hektara yakın kızılçam ormanı kül oldu.
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Mustafa Demirel, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu ile bölgede inceleme yaptıklarını belirterek, “Yer yer, dumanların tüttüğü bölgelere ekipler gözcülük yapıyor, hava gücünü yönlendiriyor. Duman yükselen yerlere sortiler yapılıyor. Rüzgar estikçe köz durumundaki yanan orman envanteri yeniden tutuşuyor. Duman ve ateşin yalayıp geçtiği, dağladığı envanter yeniden yanıyor. Yanan bölgenin etrafını 100- 200 metre aralıklarla arazöz ve söndürme işçileriyle çevirdik. Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Savaşları'ndan kalan patlamamış mermiler ve bombalar yangının etkisiyle infilak edince çalışmalarımızı güçleştirdi” dedi.

2 KİŞİ TUTUKLANDI

Balya makinesi ile anız tarlasında çalışma yaptıkları belirlenen ve olay sonrası jandarma tarafından gözaltına alınan ve işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen, Emin Özen (40) ile Mustafa Kaya (42) çıkarıldıkları mahkemede, ‘dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu yangına neden olmak’, ‘onlarca dönümlük arazideki orman envanterine zarar vermek’ suçlarından tutuklandı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 13:18:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?