6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

20 yıl belge toplayıp galeri açtı

Çanakkale’de, halı yıkama fabrikası işleten Ahmet Uslu’nun, Çanakkale Savaşları’yla ilgili 20 yıldır topladığı 8 bine yakın eserden oluşturduğu "Savaş Eserleri Galerisi" törenle açıldı.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele, ÇOMÜ Rektörü Ramazan Aydın ile Belediye Başkanları ve çok sayıda konuğun katıldığı törende bir konuşma yapan galerinin sahibi Ahmet Uslu, bu yerin açılışında yardımcı olanlara teşekkür etti. 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olduğunu belirten Uslu (45), yıllardır tarihe karşı büyük bir merakı olduğunu söyledi.

20 yıldan beri Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki köyleri tek tek gezerek, savaştan kalan eşyaları topladığını, şu anda elinde Çanakkale Savaşı’na ait 8 bine yakın eser olduğunu anlatan Uslu, "Bunların herkes tarafından görülmesini sağlamak için çeşitli sergiler açmaya başladım. Ancak bu eserlerin Çanakkale’de sergilenmesinden yana olduğum için İstiklal İlköğretim Okulu karşısındaki 140 metrekarelik büromu başka yere taşıyıp, burayı savaş eserleri galerisi haline getirdim. Büyük emekler harcayarak 20 yıldır topladığım Çanakkale Savaşları’yla ilgili eserleri herkesin görmesini istiyorum. Gelecek nesiller bunları görüp ders almalı. Çanakkale Savaşları’yla ilgili Türkiye’de en kapsamlı eserler benim elimde bulunuyor. Burada herkesi, geçmişini görmeleri için galerime davet ediyorum. Özellikle Avustralya ve Yeni Zelandalılar, hayatlarında hiç görmedikleri Çanakkale Savaşları’yla ilgili eserleri burada görebilirler" dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, Çanakkaleliler’in tarihlerine sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, "Bundan 1.5-2 yıl önce Ahmet Uslu ile yaptığımız bir görüşmede, küçük olan işyerinin dar olması sebebiyle bu eserleri başka bir ilde sergilemeyi düşündüğünü söyledi. Ben buna kesinlikle karşı çıktım ve bir süre beklemesini ve bu konuda kendisine yardımcı olabileceğimizi bildirdim. Sonunda aradan geçen 1.5-2 yıl sonra bu yerin açılmasını sağladık. İskele meydanında bir yer açıp, bu eserleri orada sergilemeyi düşünüyoruz. Herkesin, özellikle de Çanakkaleliler’in tarihlerine sahip çıkmaları lazım. Çanakkale’deki eserlerin bir başka ilde sergilenmesi bize yakışmaz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından galerinin açılışı yapıldı. Konuklar daha sonra 8 bine yakın eserin bulunduğu galeriyi gezdi. Galeride konuklara kuru üzüm, leblebi ve peksimet ikram edildi. Bu hediyelerin üzerinde, Çanakkale Savaşı’nda 27. alay gazilerinden Ali Onbaşı’nın hatıralarında yer alan, "Kıyıdan ve düşman gemilerinden saatler süren bombardımandan sonra en büyük eğlencemiz, siperlerde üzüm, leblebi ve peksimet yemekti" ifadesi yazması dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2005 Cumartesi 19:24:28
Güncelleme :13 Haziran 2005 Pazartesi 13:20:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?