5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

220 voltluk elektrik onu çarpmıyor

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, elektrik tesisatı kuran, elektrikli araç ve gereçlerin tamiratını yapan Rüstem Özcan, şehir şebekesine bağlı elektrik kablolarına hiçbir alet ve edevat kullanmadan dokunabiliyor.

İlçede yaklaşık 5 yıldır elektrik işleriyle uğraşan 50 yaşındaki Özcan'ın çalıştığı sırada çıplak elle elektrik kablolarına dokunduğunu görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Özcan yaptığı açıklamada, elektrik enerjisinden etkilenmediğini ifade ederek, "Bu işe 5 yıl önce başladım ve 220 volt elektriğin beni etkilemediğini de o zaman fark ettim. Tesisat kurarken ya da arızaları onarırken hiçbir alet kullanmıyorum. Ellerimi bu araç ve gereçlerin yerine kullanıyorum. Akım olan kabloları birbirlerine çıplak elle bağlayabiliyorum" dedi.

Enerjiye maruz kaldığında, vücudunda elektrik bulunduğunu, kontrol kalemini eline ya da vücudunun herhangi bir tarafına dokundurduğunda kalemin enerji sinyali verdiğini dile getiren Özcan, "Hiçbir rahatsızlığım, şikayetim yok. Şikâyetim olmadığı için doktora da gitmedim. Her haliyle hayatımdan memnunum" diye konuştu.

ELEKTRİK MÜHENDİSİNİN GÖRÜŞÜ 

Elektrik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi, Elektrik Mühendisi Erkan Güçyetmez ise insan vücudunun direncinin 50 volt olduğunu söyledi. Güçyetmez, enerji akımının bu rakamın üzerine çıkması halinde vücudun refleksler gösterdiğini ifade ederek, "Kasılma ve titreme başlar. Vücut fonksiyonları bozulur. İnsan için tehlikeli olur. Kısacası insan elektriği hisseder" dedi. 

İnsanların vücudunda bazen farkına varamadığı dirençler olduğunu dile getiren Güçyetmez, "Bu, ellerdeki nasır olabilir. Nasır, deri üzerinde bir direnç gösterebilir. Ayaklardaki kauçuk ayakkabılar, dirençte etkilidir. Bunlar geçen akım miktarını düşürecektir" diye konuştu.

Güçyetmez, normal şartlarda şebeke geriliminden etkilenmemenin mümkün olmadığını belirterek, kişinin sinir iletim ağında bir bozukluktan, refleks mekanizması kaybından dolayı enerjiyi hissetmeyebileceğini kaydetti. 

AA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2013 Çarşamba 15:17:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?