5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

30 yıldır süren gelenek

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı olan Karamusalar köyünde kadınlar her cuma halka yemek ikram ediyor.

Lapseki ilçesine bağlı Karamusalar köyünde ikamet eden kadınlar, 30 yıldır ikram sofraları kuruyor. Kadınlar 10 yıldan bu yana da etli bulgur pilavı ikram ediyor. Her hafta cuma günü bir araya gelen köylü kadınlar, evlerinin avlularında etli bulgur pilavı hazırlarken, bir yandan da Yasin-i şerif ve Kur’an-ı kerim okuyor. Cuma namazını kıldıktan sonra köy kahvehanesinde bir araya gelen erkeklere ayran ve pilav ikramı yapılıyor.

Civar köylerden de yüzlerce vatandaşın katıldığı geleneksel şölen kendi deyimleriyle tam bir ziyafete dönüşüyor. Köyün ileri gelen yaşlı kadınları 30 yıllık gelenek hakkında yaptıkları açıklamada, “Karamusalar köyünde yaşayan kadınlarımız 30 yıldır her hafta sırası geleni ziyaret ederek ikramlar eşliğinde Kur’an-ı kerim okur. Önceleri pasta ikramıyla başlattığımız geleneğimiz son on yıldan bu yana etli bulgur pilavı ve ayran ikramıyla devam ediyor. Kadınlara evlerde, erkeklere de cuma namazı çıkışında köy kahvehanesinde ikram yapılıyor. Civar köylerden gelenlerde katılmak istediklerini söylüyor. Bizden sıra istiyorlar. Bir kişiye yılda sadece 1 kere sıra geliyor. Bu yüzden kimse sırasını vermek istemiyor. Yüzlerce vatandaşımız cuma günleri pilav yemeye geliyor. Bu geleneğe bir hafta olsun ara verilmedi” diye konuştular.

Karamusalar köyüne yeni tayin olan imam Zafer Özer, 6,5 aydır görevine devam ettiğini, buradaki geleneği çok beğendiğini söyledi. Tepsilere dökülerek ikram edilen bulgur pilavını afiyetle kaşıklayan vatandaşlar, farklı köylerden gelen misafirlerle aynı sofrada bulunmanın birlik ve beraberliğe de büyük katkı sağladığını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2013 Cuma 18:12:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?