5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Akçansa atık gazdan enerji üretecek

Sabancı Grubu bünyesindeki çimento, hazır beton ve agrega üreticisi Akçansa, Çanakkale’deki tesisinde atık sıcak gazlardan elektrik üretimi ve rüzgar santrali projesi için 30 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, enerji tesislerinin bitmesinin ardından üretim tesislerinde ek yakıt harcamayacaklarını, atmosfere bırakılan gazlardan elektrik üretecek santralin 15 megavat kapasitesi olacağını söyledi. Çanakkale’de 10 megavatlık rüzgar santrali projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) gerekli müracaatı yaptıkları bilgisini de veren Gürdal, her iki santralin Çanakkale’deki fabrikanın 50-55 megavatlık enerji ihtiyacının yarısını karşılayabileceğini aktardı. Gürdal, her iki projenin de gelecek yıl devreye alınacağını kaydetti.

30 milyon dolarlık yatırım

Gürdal, bu yılki yatırım bütçelerinin 60 milyon YTL olduğunu ve bunun 20 milyon dolarını yılın ikinci yarısında yapacaklarını aktararak, 30 milyon dolara mal olacak enerji yatırımlarının bu yılki yatırım bütçelerinde yer almadığına işaret etti. Gürdal, yılın ikinci yarısında dört beton tesisi daha açacaklarını ve bir agrega ocağını daha devreye alacaklarını dile getirdi. Gürdal, yılın ilk altı ayında 405 milyon YTL ciro yaptıklarını, yıl sonu ciro hedeflerinin ise 850 milyon YTL olduğunu açıkladı. Gürdal, Türkiye çimento pazarında geçen yıl yüzde 10 olan pazar paylarını, bu yıl yüzde 14’e çıkardıklarını da aktardı.

Afrika’ya ihracat

İhracatlarının yüzde 50’sini Afrika’ya, yüzde 30’unu Avrupa’ya, yüzde 10’unu Rusya’ya yaptıklarını aktaran Gürdal, şunları söyledi: "Türkiye’nin çimento ihracatı için coğrafi konumu iyi. Diğer üteticiler de bundan yararlanabilir. Son dönemde Afrika’dan gelen ürün talebinde de artış yaşanıyor. Togo, Kamerun, Nijerya gibi Batı Afrika ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yapıyoruz."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 14:22:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?