5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Altın arama çalışmalarına yağış engeli

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık köyünde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) 5 yıl önce Kıran Tepesi'nde başlattığı ve daha sonra özel bir şirkete devrettiği sondaj çalışmalarına havaların yağışlı olması sebebiyle ara verildi. 

Kısacık köylülerinden Yahya Yılmaz, bölgede MTA ekipleri tarafından 3 yıl harita çalışması yapıldığını belirterek, "MTA bu bölgede 5 yıl da kendi imkanlarıyla 100 civarında sondaj yaptı. MTA daha sonra ruhsatını bir Türk şirketine devretti ve son 2 yıldır da özel şirket bölgede sondaj yapıyor. Ekim ayında yağmurların başlamasıyla sondaj işine ara veren özel şirketin burada yeniden çalışma başlatacağını öğrendik. Bölgede 100'ü aşkın sondaj yapılırken, toplam derinliğin ise 8 bin metreye ulaştığını öğrendik" dedi.
 
Bölgede MTA'ya ait iki ruhsatlı alanın olduğu, bir ton toprakta 1 gram altın bulunmasının o bölgede altın arama çalışmalarının yürütülmesi için yeterli bir miktar olduğu açıklanırken, Kısacık köyündeki sahadan bir ton toprakta en fazla 35 gram altın elde edileceği iddia edildi. Bunun bölge adına önemli bir altın rezervi olduğu ve sahanın 2007 yılı içinde özel sektöre devredildiği öğrenildi. Kazdağı eteklerindeki kızıl çamların arasında yürütülen sondaj çalışmaları için köy halkından tepki gelmezken, çevreciler ise bu duruma tepki göstermeye devam ediyor. Küçükkuyu'da oluşturulan "Kazdağlarını Koruma Girişimi Grubu"nun önümüzdeki günlerde Kısacık köyünde bir toplantı düzenleyeceği ve vatandaşları siyanürlü altın arama çalışmaları hakkında aydınlatacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2008 Cuma 15:20:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?