5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Anafartalar Zaferi'nin 93. yıldönümü

Gelibolu Yarımadası Conkbayırı'ndaki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı'nın söylenmesi ve Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesiyle başladı.

2. Kolordu Komutanlığı'ndan Piyade Yüzbaşı Burak Bilgin, törende yaptığı konuşmada, 10 Ağustos gününün Anafartalar'da müttefik kuvvetleri için tam bir felaket olduğunu söyledi.

Müttefik kuvvetlerinin savunmaları aştıklarını düşündükleri anda adı Mustafa Kemal olan genç bir Türk albayının şimşek gibi bir karşı saldırısının düşmanın son umutlarını söndürdüğünü belirten Bilgin, şunları söyledi:
“Birbirini izleyen dalgalar haline gelip tek bir kilidi bile söküp atmadan Gelibolu istihkamlarının eşiğinde tükeniyorlardı. Bütün yoğun çaba ve binlerce kayba karşı hiç bir şey sağlanamamıştı. Başlangıçta 3 gün içinde Çanakkale Boğazı'nı geçeceklerini sananlar bunu başaramadığı gibi çok ağır kayıplar vermişti. 10 Ağustos akşamı ellerinde kayda değer bir stratejik arazi kesimi kalmamıştı.

Conkbayırı'nın geri alınışı Çanakkale Harekatı'nın dönüm noktası olmuştur. Başarı için müteakip günlerde de hiç bir şans görmeyen müttefik kuvvetler Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmeye karar vermiş, Aralık 1915'de Türk topraklarını terk etmeye başlamışlardır. Çanakkale Savaşları'nın unutulmaz kahramanı Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in başarısı, ilerde başlayacak ulusal Kurtuluş Savaşımızın kaynağı olmuştur.”

Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı bandosunun konser verdiği törende, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ve 2. Kolordu Komutanlığı 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Sadık Çelikörs, Anafartalar Zaferi anı defterini imzaladılar. 18. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda vatani görevini yapan askerler tarafından, Anafartalar Muharebesi'nin canlandırıldığı sırada bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Törene, Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan, ÇÖMÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Yılmaz Akgün, Eceabat Kaymakamı Muhterem İnce, çok sayıda davetli ve vatandaşların yanı sıra, İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Subaşı ile bir grup izci ellerindeki Türk bayraklarıyla katıldı.

Başbakan Erdoğan'DAN MESAJ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anafartalar Zaferi'nin 93. yıl dönümünü kutlayarak, milletçe gönül birliğiyle bu mücadele ruhunu canlı tutmaya, cephede kanla yazılan bu destanı, nesilden nesile aktararak yaşatmaya devam edeceklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, Anafartalar Zaferi'nin 93. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Türk milletinin, en ağır şartlar altında dahi yıkılmaz bir azim ve sarsılmaz bir inançla istiklalinden asla taviz vermediğini ve vermeyeceğini Anafartalar Zaferi ile bir kere daha bütün dünyaya gösterdiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Çanakkale Savaşlarında, düşmana 'Çanakkale geçilmez' dedirten o eşsiz kahramanlığın kaynağı da işte bu azim ve inançtır” dedi.

Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

“Denizde mağlup olan düşman, kara saldırısında da aynı ruh ve şuurla karşılaşmıştır. Anafartalar grubu komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri dehası, milletimizin azim, inanç ve şuurla, bu zaferler üzerinde yükselen cumhuriyetimizin aydınlık geleceğine güvenle bakıyoruz.

İnanıyorum ki milletçe gönül birliğiyle bu mücadele ruhunu canlı tutmaya, cephede kanla yazılan bu destanı nesilden nesile aktararak yaşatmaya devam edeceğiz.

Büyük fedakarlıklarla kazanılan Anafartalar Zaferi'nin 93. yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve saygıyla anıyorum.”

ANAFARTALAR ZAFERİ

Çanakkale Savaşları'nda müttefik birlikleri hem Seddülbahir hem de Arıburnu'nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı'nı geriden sarkarak ele geçirmek amacıyla harekete geçti. Bu arada, General Hamilton, Türk ordusunun gerilerine sarkmak ve çember içine alıp yok etmek için Büyük ve Küçük Kemikli burunları arasında yer alan Suvla sahillerine çıkıp, Anafartalar'da üçüncü bir cephe açmaya karar verdi.

Hedef Conkbayırı ve Kocaçimentepe'yi ele geçirerek, buradan ilerleyip Çanakkale Boğazı'na inerek hakim olmaktı. Bu amaçla 9. İngiliz Kolordusu, 6-7 Ağustos 1915 gecesi karanlıktan yararlanarak bölgeye çıkarıldı. Kurmay Albay Mustafa Kemal ise 8 Ağustos 1915 günü saat 21.45'de Anafartalar Grup Komutanlığı'na atandı. Albay Mustafa Kemal, 9 Ağustos sabahı 12. Tümen'e 9. İngiliz Kolordusuna, 7. Tümen'e de Anzak Kolordusu'na saldırma emri verdi.

Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumunda, düşman siperlerinde bastırıldı ve ağır kayıplar verdirilerek geri püskürtüldü. Sonuçta Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos 1915'te Anafartalar'da zafer kazandı.

aa
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 11:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan uysalgil IP: 88.243.156.xxx Tarih : 15.08.2008 19:10:59

ÇANAKKALE GEÇİLMEZZZZZ