5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Anız yakımı toprak verimini düşürüyor

Orman yangınlarının en önemli sebepleri arasında gelen anız yakımının topraktaki organik maddeleri yok ederek verimliliği düşürdüğü açıklandı. 

Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, çiftçilerin sadece sürüm ve ekim kolaylığı sağlamak için buğday ile hububat hasadından sonra tarlalardaki anızları yaktıklarını belirterek, "Bu işlem kesinlikle doğru değil. Anız yakarak toprakta verimliliği sağlayan organik maddeler yok edildiği için toprak kısa sürede çoraklaşabiliyor. Çiftçilerimiz tarlalardaki ürününü hasat ettikten sonra en kısa sürede yeniden ekim yapabilmek için anızları yakma yolunu seçiyorlar. Toprakta verimliliği düşüren bu çalışma ayrıca orman yangınlarına da sebep olduğu gibi o tarlanın yanında bulunan bir başka kişinin ekili ürününün de yanmasına da yol açıyor. Anız yakmamak için çiftçilerin biçerdöver ile hasat yaparken ürünü mümkün olduğu kadar dipten biçmeleri gerekiyor. Bunun da düz arazide sap boyunun 15 santimetre, meyilli arazilerde de 25 santimden fazla olmaması gerekiyor. Ayrıca anızlı tarlalarda toprak işleme, anız parçalayıcı 'Rototiller' denilen aletle yapılması gerekiyor" diye konuştu. 

Anız yakımı sebebiyle ülke genelinde çok sayıda yangın çıkarak yüzlerce hektar ormanlık alanın yandığını hatırlatan yetkililer, "Yasak olmasına rağmen anız yakanlar hakkında cezai işlemler yapılıyor. Vatandaşlarımızdan bu konuda daha hassas olmalarını ve kesinlikle anız yakmamalarını istiyoruz. Aksi halde çıkan bu yangınlarda yüzlerce yılda yetişen ormanlarımız kısa sürede yanarak yok olabiliyor. Bunların yeniden yetişmesi ise yılları alıyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2008 Pazartesi 19:15:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?