30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

'Anzak Barış Ödülü' Vecihi Başarın'a

ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN DERİNLİKLERİNDE KİTABI TANITILDI

35 senedir Avustralya’da yaşayan Araştırmacı Yazar Vecihi Başarın, eşi Hatice H. Başarın ile birlikte yazdıkları “Çanakkale Boğazı’nın Derinliklerinde” adlı yeni kitaplarını Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türk-Avustralya Kültür Merkezi'nde tanıttı.

Kitap tanıtımında bir konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yavuz, Vecihi Başarın’ın kitabının Türk-Avustralya ilişkileri açısından önemine değinerek, Başarın’ı misafir etmekten dolayı onur duyduklarını belirtti.

Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Andrew Koç Mcdonald ise, Vecihi Başarın’ın Türk-Avustralya ilişkilerine olan önemli katkılarından dolayı prestijli bir ödül olan Anzak Günü Ödülü’ne layık görüldüğünü bildirdi. Vecihi Başarın da Türk-Avustralya Kültür Merkezi’nin oldukça güzel bir nitelik kazanmış olduğunu belirterek, bu işi başaranları tebrik ettiğini ifade etti.

Vecihi Başarın konuşmasında, kitabının Avustralya’da yayınlandığını, yakın bir zamanda da Türkçe’ye çevrildiğini belirterek, “Çanakkale Boğazı’nı 25 Nisan 1915’de ilk defa geçen Avustralya’nın Denizaltısı AE2 ile onu 30 Nisan’da batıran Sultanhisar torpidosunun mücadelesini kaptanları Stoker ve Ali Rıza Bey’in ağızlarından anlatan kitap ilk olarak Avustralya’da “Beneath the Dardanelles” adıyla basıldı ve büyük ilgi gördü.

Kitap Sistem Yayıncılık tarafından “Çanakkale Boğazı’nın Derinliklerinde” adıyla İstanbul’da basıldı. AE2 Denizaltısının mürettebatı Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar harp esiri olmuşlar ve daha sonra ülkelerine dönmüşlerdir. Bu mürettebatın torunları Avustralya’da yazarlar ile buluşmuşlar ve Sultanhisar mürettebatının torunları ile tanışmak istediklerini bildirmişlerdir. Maalesef Sultanhisar kaptanı Ali Rıza Talayman’ın torunları aramalara karşın bulunamamışlardır. Türkiye Cumhuriyeti Donanması’nda Filo Komutanlığına kadar yükselen ve amiral olan Ali Rıza Talayman’ın torunlarının benimle temasa geçmelerini istiyorum” dedi.

Vecihi Başarın tarafından yapılan kitap tanıtımı, yazarın kitaplarını imzalaması ile sona erdi. Tanıtım toplantısında Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Andrew Koç Mcdonald, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Akı, Türk-Avustralya Kültür Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yavuz, Türk-Avustralya Kültür Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Erat, öğrenciler ve Avustralyalı yetkililer katıldı.

ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN DERİNLİKLERİNDE KİTABI TANITILDI
ÇANAKKALE BOĞAZI'NIN DERİNLİKLERİNDE KİTABI TANITILDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2010 Salı 12:49:03
Güncelleme :20 Nisan 2010 Salı 18:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?