5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Anzaklar geliyor!

Çanakkale'de 25 Nisan'da düzenlenecek Anzak törenleri öncesi çalışmalar son aşamaya gelirken, yüzlerce Anzak da törenlere katılmak üzere kente gelmeye başladı.

25 Nisan Anzak törenleri öncesi Gelibolu Yarımadası'ndaki çalışmalarda son aşamaya gelindi. Tarihi milli park içerisinde yer alan Anzak koyuna 10 bin, Lone Pine Anıtı'nın bulunduğu bölgeye 6 bin ve Yeni Zelanda Anıtı'nın bulunduğu bölgeye de bin kişilik portatif tribünler yerleştirildi. 57. Alay Şehitliği'nin bulunduğu bölgeye bin kişilik portatif tribünlerin konulduğunu belirten yetkililer, bölgede herhangi bir aksaklığın olmaması için bütün önlemlerin alındığını açıkladı.

25 Nisan'da yapılacak törenler öncesi Avustralyalı ve Yeni Zelandalı ziyaretçiler de Çanakkale'ye gelmeye başladı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezerek dedelerinin mezarlarını ziyaret edip dua eden Anzaklar, sahilden de hatıra için taş topladı. Ailesiyle birlikte bölgeyi gezen Avustralyalı hemşire Dale Olson, Çanakkale'nin önemine değinerek, "Biz genç bir ülkeyiz. 1901 yılında Avustralya adını aldık. 1915 yılında ise Gelibolu'da, yani Çanakkale'de kendi benliğimize ve milliyetimize kavuştuk. Biz genç bir ülkeyiz, Türkiye ise tarihi olan çok eski bir ülke. Bu farklı özelliğimize rağmen iki ülkenin ortak noktaları var. Atatürk yaptığı konuşmada, 'Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada bir dost vatanının toprağındasınız, huzur ve suskunluk içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız' diyerek bizleri onurlandırmıştır. Bende şu an burayı gezerken bundan onur duyuyorum. Savaş çok kötü bir olay. Fakat bizim genç askerlerimiz burada bir millet olmak için savaştılar. Bizde Çanakkale'de Gelibolu Yarımadası'ndaki bu savaşın ardından kendi benliğimizi kazandık ve millet olduk" dedi.

Bölgede Anzaklarla ilgili turlar düzenleyen TJS turizm şirketinin sahibi İlhami Gezici, bu yılki törenlere Avustralya ve Yeni Zelanda'dan katılımın geçtiğimiz yıllara göre daha az olacağını belirterek, "Dünyada yaşanan ekonomik krizin dışında bu yıl Anzakların bir kısmının Belçika'da 'Western Front' törenlerine katılacaklarını öğrendik. O sebeple Avustralya ve Yeni Zelandalıların bir kısmı Çanakkale'ye gelemeyecek. Geçtiğimiz yıllarda 10-15 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl 6-7 bin gibi olmasını
bekliyoruz" diye konuştu.

Gezici, törenlere katılacak Anzakların bölgeye gelmeye başladığını da belirterek, "Konuklarımız belirli aralıklarla Çanakkale'ye gelmeye başladılar. 23 Nisan itibarıyla geri kalanlar gruplar halinde gelecekler" dedi.

ANZAK YOLU BİR TÜRLÜ BİTİRİLEMEDİ
Öte yandan, törenlere sayılı günler kala yapımı yılan hikayesine dönen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde yer alan Anzak yolunun müteahhit firmayla çıkan mali sıkıntılar nedeniyle tamamlanamaması üzerine yeniden yapılacağı öğrenildi. Uzun süredir müteahhit firma ile devam eden görüşmelerden sonuç alınamaması sebebiyle yeni alternatif projenin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce incelendiğini belirten yetkililer, "Müteahhit firma yapımına başladığı yolun parasını istedi. Konu Maliye Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'ne bildirildi. Maliye Bakanlığı Hukuk Müşavirliği de müteahhit firmaya ödemenin yapılamayacağını bize bildirdi. Biz de 15 Mart tarihinde müteahhit firmayla sözleşmeyi tasfiye ettik. Şimdi yaklaşık 6-7 kilometrelik yolun tarihi atmosferine uygun, coğrafi özellikleri muhafaza edilerek projelendirilmesi için gerekli çalışmalara başlandı. Bu proje Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce inceleniyor. Buradan olumlu karar çıkmasının ardından proje Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na gönderilecek" dedi.

Bu arada geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi güvenlik güçlerinin bu yıl da bölgede sıkı tedbir aldığı gözlenirken, önceden akreditasyon yaptıranların dışında tören alanına kişi ve araçların girmesinin engelleneceği bildirildi. Bölgeye gelecek 7 bine bakın Avustralya ve Yeni Zelandalının tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi için ise bölgede seyyar tuvaletler konuldu.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2008 Pazar 12:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?