4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇANAKKALE

Astronotlarla ilgili maddeler kabul edildi

Astronotların kurtarılması, astronotların ve uzaya fırlatılmış olan araçların geri verilmeleri hakkındaki milletlerarası anlaşma, Türkiye tarafından da kabul edildi.
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 19 Aralık 1967 tarihli ve 2345 sayılı kararı ile kabul edilen ve 29/4/2004 tarihli ve 5153 sayılı kanunla onaylanması uygun bulunan anlaşma, dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Anlaşma, tehlikeli durum veya mecburi iniş hallerinde astronotlara mümkün olan her türlü yardımın yapılmasını, astronotların derhal ve güvenlik içerisinde dönüşlerinin sağlanmasını ve uzaya fırlatılmış araçların geri verilmesini ön görüyor. Ay ve diğer gök cisimleri dahil, uzayın keşfi ve kullanılmasında devletlerin faaliyetlerini yöneten ilkeler hakkında anlaşmanın büyük önemi olduğu kaydedildi.
 
Anlaşmada yer alan maddelerin bazıları şunlar:
 
MADDE 1: Bir uzay aracı mürettebatının kazaya uğradığını veya tehlikeli durumda bulunduğunu veya egemenliği altındaki bir ülkeye veya açık denize veya hiçbir devletin egemenliği altında olmayan herhangi bir yere zorunlu veya istek dışı bir iniş yaptığı yolunda bilgi alan veya bunu saptayan her akit taraf,
 
a. Fırlatan makamı haberdar eder veya fırlatan makamı belirleyemez ve kendisiyle hemen iletişim kuramazsa, elinde bulunan her türlü uygun haberleşme aracı ile derhal kamuya yönelik bir açıklama yapar,
 
b. Bu bilgiden gecikmeksizin, elinde bulunan her türlü uygun haberleşme aracı ile yayması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ni haberdar eder.
 
MADDE 2: Kaza, tehlikeli durum, acil veya istek dışı iniş sonucunda, bir uzay aracı mürettebatının akit taraflardan birisinin egemenliği altındaki bir bölgeye inmesi halinde, bu akit taraf, derhal kurtarılmalarını ve kendilerine gerekli her türlü yardımın yapılmasını sağlamak üzere mümkün olan bütün tedbirleri alacaktır. Akit taraf, aldığı tedbirlerden ve bunların sonuçlarından, fırlatan makamı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ni haberdar edecektir. Eğer fırlatan makamın yardımı, acil bir kurtarmayı kolaylaştırabiliyor veya arama ve kurtarma çalışmalarının etkinliğine kayda değer derecede katkıda bulunabiliyor ise, fırlatan makam sözkonusu arama ve kurtarma işlemlerinin etkinlikle sürdürülmesi amacıyla, akit taraf ile işbirliğinde bulunur. Bu çalışmalar, fırlatan makam ile yakın ve sürekli bir danışma içerisinde hareket edecek olan akit tarafın yönetimi ve kontrolü altında yapılır. 

MADDE 3: Eğer bir uzay aracı mürettebatının açık denize veya bir devlet egemenliği altında bulunmayan bir yere indiği bilgisi alınır veya saptanır ise, imkanları uygun olan akit taraflar, gerektiği takdirde, bu mürettebatın hızla kurtarılmasını sağlamak amacıyla, arama ve kurtarma çalışmaları için yardımda bulunurlar. Bu akit taraflar, atmakta oldukları adımlardan ve bunların sonuçlarından fırlatan makamı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ni haberdar etmelidirler.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2006 Pazar 15:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?