5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

'Atatürkçülüğü yeniden tanımlamalıyız'

Çanakkale'nin Çan ilçesinde kurulu bulunan Kale Grubu'nun kuruluşunun 51. yıldönümünü törenlerle kutladı.


Çanakkale'nin Çan ilçesinde Fabrikalar Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Kale Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Kaleseramiğin emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirterek, "Kaleseramik bugün sahip olduğu nitelikli insan gücü, 51 yıllık bilgi birikimi ve dünyanın en yüksek teknolojik imkanlarıyla üretim yapan 67 milyon metrekare kapasiteli üretim tesisleri ile dünyada sekizinci, Avrupa'da ise ikinci sıradadır. Ciro bakımından ise dünyada 14., Avrupa'da ise 11.sırada yer almaktadır. Her yıl yapılan ISO 500 çalışmasında ise bu yıl kamu özel birlikte sıralamada 120. sadece özel sektör sıralamasında ise 110. sıradadır.Kaleseramik, yılda 67 milyon metrekare karoseramiğin yanısıra 15 bin ton izolatör, 50 bin ton frit, 5 bin ton refrakter üretimi kapasitesine sahiptir. Her yıl yaklaşık 200 çeşit yeni ürünü tüketicilerin beğenisine sunmaktadır. 2007 yılında Yozgat'a yaptığı yatırım ile dinamizmini daha da arttırmayı hedefleyen Kaleseramik, müşterilerine yeni bir marka seçeneği olarak İda Seramiği çıkarmıştır. Kaleseramik, hem teknolojik hem de ürün anlamında ilkleri seramik sektörüne getirmektedir. 1959 yılında ilk duvar karosu üretimi ile Türkiye'de seramik sektörünün temelini atmıştır. 1960 yılında Türkiye'de ilk kez alçak ve yüksek gerilim izolatörlerini üretimini gerçekleştirmiş, 1972 yılında Türkiye'nin ilk seramik yer karosu üreticisi olmuştur. 1962'de Türkiye'nin ilk seramik ihracatını gerçekleştiren Kaleseramik, Türkiye'nin dünyanın önde gelen seramik ihracatçısı ülkelerinden biri haline gelmesinin de öncüsü ve mimarı olmuştur" dedi.


Bodur, 2007 yılında başlayan ve 2008'de de devam eden olumsuz ekonomik gelişmeler ve dolar kurunun seyrinin büyük maliyet kalemlerinin, yurtiçi girdilerle karşılanan seramik sektörünü olumsuz yönde etkilediğini de belirterek, "Seramik kaplama malzemeleri sektörü ülkemize istihdam ve döviz girdisi sağlayan, ülke ekonomisinde etkin ve önemli yeri olan bir sanayi dalıdır. Bugün ülkemiz, dünya seramik üretiminde 5. sırada bulunmaktadır. Sanayi anlamında 1950'li yıllarda üretime başlayan Türk Seramik Sektörü, 1980'li yıllardan itibaren hızlı bir gelişme içerisine girmiştir.Türkiye'de karo seramik üretimi ve satışı alanında toplamda 24 şirket faaliyetini sürdürmektedir. Toplam 360 milyon metrekare kurulu kapasitesi olan sektör, 100 milyon metrekare ihracat yapmaktadır. Seramik sağlık gereçleri sektöründe irili ufaklı 30'dan fazla işletmenin kurulu kapasitesi 22 milyon adet ürün olup, 7.5 milyon adedini iç pazarda tüketmekte, 8 milyon adedini ise ihraç etmektedir" şeklinde konuştu.

Bodur, bütün seramik sektörünün dünya üzerindeki rekabet edebilirliğinin sağlanması ve korunması, ülkemizin dünya seramik üreticileri ve ihracatçıları sıralamasında yerini koruması ve gelecek yıllarda daha ön sıralara kavuşması için sektör olarak devletten isteklerinin olduğunu da belirterek, "İlk önce 5084 Numaralı Kalkınmada Öncelikli İller Yasası yerine ihracat ve uluslararası rekabet gücü yüksek tüm sektörlere yönelik uygulama getirilmelidir.uygulanan elektrik ve istihdam desteğinin seramik sanayinin bulunduğu yer farkı gözetilmeden tüm enerji kullanımı yoğun olan seramik sektörüne türk seramik sanayine uygulanması, doğalgazın seramik sanayine ihracata yönelik üretiminde özel fiyatla ve dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi kullanım miktarına göre değişen kademeli fiyat uygulaması ile verilmesi, lojistik altyapı hizmetlerinin hızla iyileştirilerek, nakliye desteğinin verilmesi sağlanmalıdır. Bu öneriler devletimiz tarafından uygun bulunduğu takdirde seramik karo sektörünün dünya pazarlarında rekabet ettiği ülkelerin en yakını ile arasındaki maliyet farkı bir nebze kapanacak ve iç pazardaki haksız rekabet giderilmiş olacaktır. Ayrıca kullanamadığı atıl kapasite ise ihracata yönelecek, ihracata yönelince 800 milyon ABD doları ihracat potansiyeli hayata geçecektir" ifadelerini kullandı.

ATATÜRKÇÜLÜĞÜ YENİDEN TARİF ETMEMİZ LAZIM
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise yaptığı konuşmada Atatürkçülüğü yeniden tarif etmenin gerektiğini belirterek, "Gerçek Atatürkçülük işini iyi yapmak, istihdama katkıda bulunmaktır. Gayri safi milli hasılayı arttırmak ve çok çalışmaktır. Bu ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmayı getirmektir. Askeri zaferleri ekonomik zaferlerle taçlandırmak Atatürk'ün hedefiydi. Bunu nasıl yaptık? Özel sektörümüzün girişimci ruhu ile bunu başardık" dedi.

TÜRKİYE'NİN GELECEĞE GÜVENLE BAKMAMASI İÇİN ORTADA BİR SEBEP YOK
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise yaptığı konuşmada Kale Grubu'nun 51. kuruluş yıldönümünü kutlayarak, "Bugün Türkiye olarak nereden nereye geldiğimizi çok iyi bilmemiz lazım. Türkiye'nin geleceğe güvenle bakmaması için bir sebep yok. Bugün Türkiye'de önemli sıkıntılar vardır. Yalnız bu sıkıntılar bugüne kadarki başarılarımızı ortadan kaldırmaz. Daha önceki başarıları görmezden gelirsek bugünkü sıkıntıların içinden çıkamayız" ifadesinde bulundu.


Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ise yaptığı konuşmada Kale Grubu'nun çalışanlarıyla çevre halkıyla ve bütün sivil toplumla ilişkilerinin örnek teşkil ettiğini belirterek, "Milli sanayimizin öncülerinden, duayenlerinden olan, geniş bir dünya görüşüne sahip seramik fabrikalarının kurucucu İbrahim Bodur tarafından sürdürülen hamleler ile Kale Grubu, her yıl yenileri eklenen tesis ve yatırımlarla yarım asırlık başarısını geleceğe de taşımaktadır" dedi.


Törende ayrıca Çan Belediye Başkanı Ali Sarıbaş, çalışanlar adına ise Halil Karadeniz de birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalardan sonra ise Kale Grubunda 5-10-15-20-25-30-35-40-45 ve 50 yıl hizmet veren çalışanlara ödülleri verildi.


Törene Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem, Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı Ali Coşkun, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, milletvekilleri, belediye başkanları ile Kale grubu iş ortakları ve yabancı konuklar katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 17:41:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?