5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Bozcaada bağları ÖTV kurbanı

Türkiye'nin önemli şaraplık üzüm üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, yüksek ÖTV bağ söktürmeye başladı. Ellerindeki şarapları satamayan firmalar, bu yıl hiç üzüm almama ihtimalleri bulunduğunu duyurunca, üreticiler, çareyi 50-60 yıllık bağlarını sökmekte buldu. Adı bağları ve şarabıyla özdeşleşen Bozcaada'da bir devir kapanma noktasına geldi. 

Ada yüzölçümünün üçte birini, tarım arazilerinin yüzde 80'ini oluşturan bağlarda, sıradışı 'bağbozumu günleri' başladı. 11 bin 850 dekar alanda bağcılık yapılan, 5 milyon bağ kütüğünden yıllık 500 ton sofralık, 5 bin ton şaraplık üzüm elde edilen Bozcaada'da, bağcılık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

AKP hükümeti 2005'te şaraptaki ÖTV'yi litrede 1.5 YTL'den 3.28 YTL'ye çıkardı. Adadaki şarap üreticileri, yüksek ÖTV'nin yanında bir de piyasada bandrolsüz ve kaçak şarap satıldığı için şarapların ellerinde kaldığını belirtti. Şarap üreticileri, stokları tüketemezlerse üzüm alamayacaklarını duyurmaya başladı. Bir dönem yılda 9 milyon litre şarap üretilen adada şarap üretimi geçen yıl 3 milyon litreye kadar düştü. Bu yıl üzümlerini hiç satamamaktan endişe eden üzüm üreticileri bağlarını sökmeye başladı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2008 Cuma 18:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?