7
Mayıs
2024
Salı
ÇANAKKALE

Brad Pitt'in başrolünü oynadığı

Kaderi destanlaşmış savaşlarla yoğrulmuş olan Anadolu’nun binlerce yıl önceki tarihine ışık tutan evrensel eser Homeros’un İliada’sından hareketle mitolojideki Troia’lı Helen’in öyküsünden yola çıkılarak Düşle Gerçek arasında bir filmin çekimleri tamamlandı.
Başrolünü Brad Pitt’in üstlendiği “TROY” un çekimleri Malta ve İngiltere’de yapıldı.
 
İnsanın aklına hemen neden çekimlerin Türkiye’de de yapılmadığı sorusu geliyor. Fakat bu yapımcıların değerlendirmesine kalmış bir konu. Filme sahne olacak yerin seçiminden daha önemlisi aslında şimdiden Brad Pitt’in oyunculuğuyla ses getireceğe benzeyen TROY aracılığıyla Troia Antik Kentini de dünyanın ilgi odağına çekmek.
 
Bu amaçla filmin prömiyerinin Troia’da yapılmasından tutun da yapımcı/dağıtımcı firmaların promosyonlarında bölgeyi tanıtıcı kampanyalara girişmelerine kadar pek çok fikir sıralanabilir. Yeter ki toplantılarda, panellerde çokça sözü edilen Çanakkale’nin Turizm Potansiyelini sadece potansiyelde bırakmayacak istenç ortaya konsun. Üstelik şu günlerde “Asmalı Konak” adlı yerli dizinin saklı hazine Kapadokya turizmine olan katkıları emsal oluştururken, etkileme gücü çok daha yüksek olan beyaz perde aracılığıyla, kendi paramızla milyon dolarlar harcayarak yaptığımız tanıtımlardan çok daha yüksek bir verimlilikle Turizmdeki beklentilerimizi arttırabiliriz.
 
“Das Boot” ve “Kusursuz Fırtına” gibi filmleriyle tanınan alman yönetmen Wolfgang Petersen de ilham uyandıran izlenimlerin neler olduğunu anlamak hiç de zor değil.
Arkeoloji biliminin babası, tartışmalı isim Heinrich Shilliman tarafından gün ışığına çıkarılan ve günümüzde ömrünü Troia’ya adamış Prof. Korfmann’ın çabalarıyla sürdürülen kazılarda çıkarılan ve yüz binleri kendisine çeken sergilere eser olan Troia Hazineleri kim bilir daha kaç sanat etkinliğine konu oluşturacak.
 
Daha şimdiden mitoloji kahramanı Akhileus kılığında dünyanın en popüler dergilerinde fotoğrafları hayranları arasında elden ele dolaşan Brad Pitt, Troia’lıların tarafına geçip de Çanakkale’nin fahri hemşehrisi olur mu bilemem ama geçtiğimiz günlerde Troya'da çekimler yapan BBC ve Amerikalı film şirketinin filmin DVD'sinde yeralacak belgeseli Mart 2004'te izleyicilere sunacak olması bölgemizin tanıtımı bulunmaz bir fırsat olacaktır.
 
Aynı konu ile ilgili olarak Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, başrolünü ünlü oyuncu Brad Pitt'in oynadığı, “Troy” filminin galasının kentlerinde yapılması için girişim başlattıklarını söyledi. Gökhan, yaptığı açıklamada, bir bölümü Çanakkale'deki Truva Antik Kenti'nde çekilen filmin, ilin tanıtımı için büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, “Başrolünü dünyaca ünlü oyuncu Brad Pitt'in oynadığı filmin önümüzdeki yıl vizyona gireceğini öğrendik. Galanın ilimizde yapılmasını arzuluyoruz” dedi.

Filmin galasının Çanakkale'de yapılması için girişim başlattıklarını belirten Gökhan, şöyle konuştu: “Washington Büyükelçiliği'ne ve yapımcı şirket Warner Bross yöneticilerine isteğimizi ilettik. Çekimlerin bir bölümü ilimiz sınırlarında yer alan Truva Antik Kenti'nde yapılan bu filmin galasının, Çanakkale'de yapılmasını istemek hakkımızdır. Bu isteğimizin yerine gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu filmin, ilimizin tanıtımına büyük katkı sağlayacağı inancını da taşıyoruz.”

Öte yandan, Çanakkale'nin yurtiçi ve yurtdışı tanıtımında faaliyet gösteren Çanakkale İnternational Center Derneği Başkanı Mesut Şenol da organizasyonun Türkiye ve Çanakkale için büyük fırsat olduğunu söyledi.

Şenol, filmin dünya çapında yankı uyandırmasını beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Yüzüklerin Efendisi filminin çekildiği mekanı yılda 4 milyon turist ziyaret ediyor. Buradan da anlaşılacağı gibi sinema, ülkelerin reklamı için önemli ve etkili bir yöntem. Bu filmin de bir bölümü dünyanın yakından tanıdığı Truva Antik Kenti'nde çekildi. Eğer bu filmin Avrupa ya da Dünya galasını Çanakkale'de gerçekleştirebilirsek, ülkemiz ve Çanakkale için önemli bir gelişme sağlanacaktır.”

Deniz Dönertaş

http://www.haber17.com/devam.asp?idyazar=29

www.burasicanakkale.com
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2003 Çarşamba 00:00:11
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 20:21:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?