5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Bu köyde 4 yıldır su akmıyor

ÇANAKKALE’nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı 700 haneli Mollahasanlar Köyü’nün suları, 4 yıl önce su pompalayan motorun 9 bin YTL'lik elektrik borcu ödenmediği için kesildi. O günden beri susuzluğa mahkum olan köylü, “Bizi susuzlukla cezalandırmaları insanlık dışı” diyerek isyan etti.

Bayramiç İlçesi'ne 18 kilometre uzaklıktaki 700 nüfuslu Mollahasanlar Köyü’nün su çilesi 4 yıl önce başladı. Köye 1.5 kilometre uzaklıktaki Karamenderes Çayı'ndan köyün su deposuna motopompla su çekilirken 2004 yılında köy muhtarı Ali Sezer, TEDAŞ’a olan 9 bin YTL borcu ödemeyince elektrik kesildi ve köy susuz kaldı. Şu anda başka bir borç yüzünden cezaevinde bulunan Muhtar Ali Sezer o dönemde yaptığı açıklamada, köylülerin su borçlarını ödemediklerini, bu yüzden TEDAŞ’a köyün borcunu yatıramadığını söyleyip kendini savundu. Köylüler ise paylarına düşen borçlarını ödediklerini, ancak Muhtar Sezer’in parayı TEDAŞ’a yatırmadığını ileri sürmüştü.

MUSLUKLAR PAS TUTTU

Basına yansıyan haberlerden sonra kaymakamlık yetkilileri, TEDAŞ’la görüşeceklerini, borcu taksitlendireceklerini ve köyü yeniden suya kavuşturacaklarını açıkladı. Ama üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen köyün suyu bir daha akmadı, musluklar pas tuttu. Yaşanan bu sürçte susuzluğa çeşitli şekillerde çare arayan köylülerden bazıları, 1.5 kilometre uzaklıktaki çeşmeye giderek çamaşırlarını burada yıkayıp, bidonlara su doldurup evlerine götürerek hayatlarını sürdürmeye çalıştı. Bazıları da evlerinin çatılarına su deposu koyup taşıma suyla doldurdu. Susuzluğa bu şekilde ilkel çözümler üretilirken, 4 yıl önce 9 bin YTL olan elektrik borcu da faizleriyle birlikte 19 bin YTL’ye ulaştı. TEDAŞ Mollahasanlar Köyü'nü icraya verdi.

YENİ SU SEVİNCİ 1 GÜN SÜRDÜ

Mollahasanlar Köyü’nü yeni içme suyu kaynağına kavuşturmak için Bayramiç Kaymakamlığı geçen yıl köye 200 metre uzaklıkta bir sondaj yaparak kuyu açtı. Bol miktarda su bulununca köylüler de sevindi. Dönemin Kaymakamı Ahmet Okur tarafından törenle köye su verildi. Ancak köylülerin su sevinci kısa sürdü. Köylülerin iddiasına göre, Kaymakam Okur özel izinle TEDAŞ’a elektriği bir günlüğüne açtırdı, köye bir gün su verildikten sonra TEDAŞ elektriği yeniden kesti. Şu sıralarda Muhtar Ali Sezer’in başka bir borçtan dolayı cezaevinde bulunması nedeniyle köylülerin su işi de tam bir çıkmaza girdi. Elleri kolları bağlı elektrik borcunun ödenmesini bekleyen köylüler, “Biz bu eziyeti 4 yıldır çekiyoruz. Elektrik borcu yüzünden susuzlukla cezalandırılıyoruz. Bu çağda böyle bir cezalandırma yöntemi olur mu? Bu bireysel bir sorun değil. Tüm köyü ilgilendiriyor. Borç yüzünden 700 insan susuz bırakılıyor. Artık yetkililer sesimizi duysun. Susuzluk canımıza tak etti” diye yakındı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 11:27:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?