30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Bunlarda organik devekuşu yavruları

Çanakkale'de bir üretici, doğal ortamda kuluçkaya yatırdığı devekuşundan aynı anda 11 yavru almayı başardı.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Gökköy'de 10 yıldır hobi olarak devekuşu yetiştiriciliği yapan Beytin Candan (61), bu sene ilk defa doğal ortamda 11 yavru almanın sevincini yaşadığını belirterek, "Devekuşu yetiştiriciliği çok zor bir iş. Büyük emek gerektiren bu işi ben 10 yıldır hobi amaçlı sürdürüyorum. Daha önce elimde 3 dişi, 2 erkek devekuşum vardı. Daha sonra bunlarla uğraşmak beni çok zorladığı için bir kısmını sattım ve elimde bir dişi, bir erkek bıraktım.

Genelde devekuşu ile uğraşanlar yavruları kuluçka makinesi ile çıkarıyor. Ancak bizim kuşlarımızın az olması sebebiyle bu yola başvurmadık ve doğal ortamda çoğalmalarını sağlamak istedik. Bunun için devekuşlarının bulunduğu bahçedeki otları hiç kesmedik ve onlar için adeta doğal bir ortam oluşturduk. Kuşun yumurtlama devresinden önce bahçenin bir kısmına ince kum dökerek ona yer hazırladık. Kendisi de yaklaşık 2 ay önce buraya 30 yumurta bıraktı. Biz bu yumurtaların yarısını burada bıraktık. Erkek ve dişi nöbetleşe olarak 45 gün boyunca yumurtaların üzerinde yattı.

Önceki gün de sabah kalktığımızda çok güzel bir manzara ile karşılaştık. Devekuşumuzun altında 11 minik yavruyu görünce çok şaşırdık. Çünkü bugüne kadar biz en fazla 4-5 tane yavru alabiliyorduk. Bu yıl özel olarak doğal ortam hazırladığımızdan dolayı yavru sayımız 3 katına çıktı. Bu işle ilgilenen işletmeler genelde devekuşlarından kuluçka makineleriyle yavru alındığını ve bunda da yüzde 40 oranında başarı sağlandığını açıkladı.

Bizim doğal ortamda adeta organik olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada yavru alma oranımız yüzde 74'lere ulaşmış oldu. Bu çok yüksek bir oran. Kuşları yaklaşık 5 aylık olduklarında bu işe meraklı olanlara satmayı düşünüyorum" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 11:36:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?