7
Mayıs
2024
Salı
ÇANAKKALE

Çanakkale Ayvacık: Çıraklık-kalfalık belgesine ek süre

Çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınmış bütün illerde, uygulamaya dahil meslek dallarında, doğrudan veya sınavla kalfalık veya ustalık belgesi alma hakkına sahip olduğu halde, belirtilen süre içinde başvuruda bulunmadığı için bu hakkını kullanamamış olanlara 6 aylık bir süre tanındı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ayvacık Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Keskin, 3308 sayılı kanun gereği, işyeri sahibi ve yeni işyeri açacak olanların ustalık belgesi sahibi olmak ya da ustalık belgesi olan bir kişiyi istihdam etmek zorunda olduklarını belirterek, "Aksi takdirde bu kişilerin kendilerine işyeri açma izni verilmemektedir. İşveren veya şirket yöneticileri, istihdam edeceği kişilerden, yapacakları işle ilgili mesleki eğitim aldığını gösterir ustalık ya da kalfalık belgelerini istemek, bu belgelere sahip olmayanları çırak olarak kayıt ettirmek zorundalar" dedi.

Yetkililerce yapılacak denetimlerde, bu şartlarda eleman istihdam etmeyen işyerleri hakkında işlem yapılacağını belirten Keskin, "Çıraklık eğitimi uygulaması kapsamında bulunan ve değişik tarihlerde kapsama alınmış olan 110 meslek dalında esnaf ve ticaret odalarından alınmış olan ustalık belgelerinin, mesleki eğitim merkezlerinde mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Mesleki Eğitim Kurulu’nun 07 Aralık 2003 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6 aylık ek başvuru süresi, bu meslekler kapsama alındığı zaman kendilerine tanınan süre içinde başvurularını yapamamış işyeri sahipleri ve çalışanları için çok önemli bir fırsattır. Ayrıca, şu an işyerini kapatmış olan esnafımızdan da şartları uyanlar eski meslekleriyle ilgili ustalık belgesi alabileceklerdir" diye konuştu.

ÇANAKKALE-(İHA)
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2003 Salı 00:00:15
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 20:07:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?