6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Çanakkale Boğazı'nda ölümüne yarış

Çanakkale'de Şahap Tarzi anısına düzenlenen 19. Boğazı Yüzerek Geçme Yarışması'nda, 124 sporcu şiddetli fırtına sebebiyle denizde oluşan 1.5 metrelik dalgalarla boğuşmak zorunda kaldı. Bazı sporcular şiddetli fırtına sebebiyle son anda yarışa katılmaktan vazgeçerken, bazı sporcuların da denizde kaybolduğunu iddia eden aileleri ortalığı birbirine kattı.

Yarışın sonlarına doğru Gökçeada'ya gitmekte olan "Bandırma" isimli feribotun yarışçıların üzerinden geçmesi aileleri ayağa kaldırdı. Denizde kaybolduğu iddia edilen bazı kişiler ise değişik bölgelerden çıktıkları sahilde bulundu.
Çanakkale'de Rotary Kulübü tarafından 19 yıldan bu yana aralıksız olarak düzenlenen "Şahap Tarzi Çanakkale Boğazını Yüzerek Geçme Yarışması" bu yıl da büyük ilgi gördü. Türkiye'nin dört bir yanından 169 kişinin başvuruda bulunduğu yarışa, şiddetli fırtına sebebiyle 124 kişi kayıt yaptırdı. Bir sağlık görevlisi tarafından tansiyonları ölçülüp son durumları tespit edilen 124 sporcu, şiddetli fırtına altında güçlükle teknelerle yarışın startının verileceği Eceabat İskelesi'ne götürüldü. 40'a yakın teknenin de refakat ettiği yarışta sporcular, 3.8 millik mesafeyi 1.5 saatte yüzmeyi denedi. Şiddetli fırtına ve dalgalar sebebiyle güçlükle yarışa devam edebilen sporcuların bir kısmı yarışı yarıda bırakmak zorunda kalırken, bir kısmı da kendilerine refakat eden teknelerde bulunan kişilerin düdük senine göre hareket ederek yarışı sürdürdü. Bu arada yarışın sonlarına doğru Çanakkale'den Gökçeada'ya hareket eden "Bandırma" isimli feribotun yarışmacıların üzerinden geçmesi, aileleri feryat ettirdi. Bu sırada "Kilitbahir" motoru iye "Bandırma" feribotu arasında sıkışın bir sporcu, göbeğinden yaralandı. Çocukların kaybolduğunu iddia eden 4 kişi ise sahilde ortalığı birbirine kattı. Deniz polisi boğazı yüzerek geçmeye çalışan kişileri aramak için çalışma başlatırken, çoğu kişi sahillerdeki çeşitli bölgelerde bulundu.

YARIŞMAYA YABANCI ÜLKELERDEN DE KATILANLAR OLDU
Çanakkale Rotary Kulübü Başkanı Haluk Güven ise yarışın başlamasının ardından tekne üzerinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Yaptığı açıklamada basın mensuplarının meteorolojinin fırtına uyarısına rağmen bu yarışın yapılmasının riskli olup olmadığını sorulması üzerine Güven, "Boğaz trafiğe kapılı olduğu müddetçe yarış yapılabilir. Bunun tehlikesi yok" dedi. Yarışmada İzmir'den Turgut Esen 54 dakika 10 saniyelik derecesi ile 1. olurken, 1.5 saatlik zamanı tamamlayamayan yarışmacılar ise teknelere alınarak Çanakkale'ye getirildi.

Bu arada büyük ilginin olduğu yüzme yarışına, Türkiye'nin dört bir yanından gelen sporcuların yanı sıra yurt dışından da katılımlar oldu. Avustralya'dan 2, İngiltere'den 1 ve İsviçre'den de 1 olmak üzere toplam 4 yabancı sporcu da Çanakkale Boğazını yüzerek geçmek için çaba sarf etti. Avustralya'nın Sydney Kenti'nde doktor olarak görev yapan Samuel Douglas ise gazetelerde okuduğu bir yazı üzerine ülkesinden bu yarışa katılmak için geldiğini belirterek, "Avustralya'da bir iki sahil arasında yüzmüştüm. Arkadaşlarıma Çanakkale'ye gelerek bu yarışa katılacağımı söyledim. Onlarda oldukça şaşırdılar. Bu yarışın benim için çok önemli. Bundan sonraki yarışmalara da katılmak için Çanakkale'ye geleceğim" dedi.

Öte yandan yarışma sonunda erkekler ve bayanlarda 7 kategoride dereceye girenlere ödülleri, törenle verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 19:54:23
Güncelleme :31 Ağustos 2005 Çarşamba 13:52:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?