5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Çanakkale Savaşları'nın 93.yıldönümü

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çanakkale Savaşları'nın tarihte çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, savaşın acısını dostluğa dönüştüren ülkelerin tüm dünyaya örnek olması gerektiğini söyledi. 

Çanakkale Kara Savaşları'nın 93. yıldönümü, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törenlerle kutlandı. Törenler, sabah saat 09.00'da Çanakkale Savaşı'na katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Pakistan, Almanya, Fransa, İrlanda ve Hindistan adına Şehitler Abidesi'ne çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından 11 ülkenin milli marşları eşliğinde bayrakları göndere çekildi. 

Törenlere eşi Ahsen Unakıtkan ile birlikte katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak, "Tarihteki diğer savaşlardan farklı olan Çanakkale Savaşları, savaşan taraflar arasında zaman içinde sağlam ve kalıcı bir dostluk kurulmasına yol açmıştır. Çanakkale Savaşları, halklarımızın tarihinde bir dönem olarak saygın ve önemli bir yer tutmaktadır. Birbirlerinden çok uzak coğrafyalarda yer alan ülkelerimizin Çanakkale'de çok zorlu savaş koşullarında karşı karşıya gelmeleri, bugün karşılıklı saygıya dayanan dostluğa dönüşmüştür. Bu dostluk ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin her alanda da daha ileri düzeye çıkarılması ve derinleştirilmesi için sağlam bir temel oluşturmaktadır. Ülkelerimiz paylaştıkları demokratik değerler ve izledikleri barışçıl dış politikayla bölgelerinde küresel düzeyde istikrar ile güvenin sağlam destekçileri konumundadırlar. Ülkelerimiz, dünyanın birçok bölgesinde barışın desteklenmesine yönelik çeşitli harekatlarda birlikte görev yapmışlardır. 

Doğal ve insancıl yıkımlara uğrayan ülkelerde defalarca yardımda bulunmuş, uluslararası dayanışmanın güzel örneklerini vermiştir. Savaşın acılarını sonsuz bir dostluğa dönüştüren halklarımız arasındaki dayanışma tüm dünyaya örnek olmalıdır" dedi. 

Ülkesini temsilen törenlere katılan Avustralya Savunma Bakanı Joel Fitzgibbon, "1915 yılındaki olayları kalplerimizde yalnızca bir üzüntüyle hatırlamak kolay olacaktır. Fakat onun yerine bizler vatanlarına hizmet ederken, hayatlarını kaybedenlerin yerine kendimizi koyarak onları hatırlamak için bir araya geliyoruz" diye konuştu. 

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Gelibolu'nun Yeni Zelanda tarihinde özel bir yeri olduğunu belirterek, "Burası topraklarımızın her bir köşesini etkileyen, böylesine uzak ve küçük bir ülkeye göre büyük bir insan felaketinin yaşandığı yerdir. Aynı zamanda burası Avustralya ve Yeni Zelanda kol ordusunun Anzaklar olarak tanınarak, yeni ve yüceltici bir yer olarak ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
Törene Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Yeni Zelanda Hava Kuvvetli Komutanı Tümgeneral Graham Lintott, ve 11 ülkenin temsilcileri katıldı. Katılımcılar daha sonra sırasıyla Fransız ve İngiliz anıtlarını ziyaret ederek, burada yapılan törende de bir araya geldi. Bu arada törene katılanlar arasında yer alan asker Anzak torunları ile Türk askerleri dostluk içinde fotoğraf çektirdi.

.
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 10:46:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?