5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Çanakkale'de bir antik kent doğuyor

Adını Truva Kralı Priamos'un oğlu Paris'ten alan Çanakkale'nin Biga ilçesi Kemer köyündeki Parion antik kenti, Efes ve Milet gibi turizm merkezi haline getiriliyor. 

Demir çelik şirketi İÇDAŞ'ın destek verdiği Parion antik kenti kazı çalışmaları Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Cevat Başaran başkanlığında gerçekleştiriliyor. Kazı çalışmalarında yaklaşık 50 kişi görev yapıyor.

"PARİON ÇOK ÖNEMLİ BİR LİMAN KENTİ" 

Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, yaklaşık 3 bin yıl önce kurulduğu tahmin edilen Parion'un iki önemli ticaret limanı bulunan bir deniz kenti olduğunu söyledi. Prof. Dr. Başaran şöyle konuştu:
"Kazılarda Helenistik kültür öncesi Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, aralarında altın takıların da bulunduğu 260 parça tarihi eser, cadde ve caddenin iki yanında sıralanan yapılar, nekropol, saray veya villa benzeri bir yapı ile antik tiyatro bulunuyor. Dört lahitten ikisi 2 bin yıl önce yaşadığı tahmin edilen bir prens ya da kralla eşine ait. Ayrıca iki yaprak bezeli altın taç, üzerine güneş tanrısının resminin işlendiği 2 altın sikke, boğa figürlü kolye, taşlı yüzük, eros figürlü bir çift küpe, bronz amfora, kama ve sivri dipli bir amfora da kazılarda ortaya çıkarıldı."

"EFES VE MİLET KADAR DEĞERLİ" 

Prof. Dr. Başaran Parion'u Efes ve Milet gibi turizm merkezi haline getirme yolunda önemli mesafeler katettiklerini dile getirdi. asha'nın haberine göre, Prof. Dr. Başaran, "Parion çok önemli bir liman kenti. Tarih açısından birçok bilinmeyeni ortaya koyacağı gibi Türkiye'ye büyük değer katacak" diye konuştu. 

Prof. Dr. Cevat Başaran kazıların hızla devam ettiğini kentin yeni yapılarını belirlemeye yönelik yapılacak sondajların yanı sıra antik tiyatro, Roma villası, Nekropol alanı ile Akropol tapınağında kazıların kısa zamanda başlayacağını sözlerine ekledi.

"PARİON'U SOSYAL SORUMLULUK OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ" 

Kazı çalışmalarına ana sponsor olan İÇDAŞ'ın genel müdürü Bülend Engin de herkesin gücü nispetinde tarihe ve tarihine sahip çıkması gerektiğini söyledi. Anadolu'da yaşayan tüm uygarlıkların bu topraklara değer kattığına işaret eden Engin, sosyal sorumluluk projelerinin İÇDAŞ'ın kurumsal kimliğinin bir parçası olduğunu belirtti. İÇDAŞ Genel Müdürü, "İÇDAŞ çevreci enerji santralleriyle Türk halkına, Parion antik kenti kazı çalışmaları ile de tarihe ışık tutuyor" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2008 Cuma 09:48:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?