30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Çanakkale’de bir ilk!

ÇANAKKALE’DE İLK KEZ ÇALIŞAN KALPTE KORONER BYPASS AMELİYATI YAPILDI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla Çanakkale’de ilk kez bir hastaya çalışan kalpte koroner bypass operasyonu uygulandı.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. H. Fatih Aşgün ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatta Seyfettin Taşkın isimli hastanın ameliyat esnasında kalbi durdurulmadan ve kalp-akciğer makinesine bağlanmadan iki kalp damarına bypass işlemi gerçekleştirildi.

Daha önce de Çanakkale’de ilk açık kalp ameliyatını ve ilk koroner bypass ameliyatını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. H. Fatih Aşgün, yapılan ameliyatın Çanakkale’de bir ilk olduğunu belirterek, “Üniversitemiz bünyesinde son yıllarda gerçekleştirilen yoğun çalışmalar ve yatırımlar sayesinde Çanakkale’de bu tür ameliyatların başarılı şekilde yapılabilmesine olanak sağlandı. Son bir yıldır aktif şekilde çalışan kliniğimizde neredeyse her gün yeni ve büyük bir operasyon başarıyla gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar uyguladığımız standart bypass ameliyatında hastayı kalp-akciğer makinesine bağlayıp kalbini durdurarak bypass işlemini gerçekleştiriyorduk. Ameliyat süresince hastanın kan dolaşımı ve akciğer fonksiyonları bu cihaz tarafından sağlanıyordu. Doğal olarak hastanın tüm kanının vücuda yabancı bir cihazın içinden geçirilmesi, kalpte ve vücudun çeşitli organlarında bazı olumsuz yan etkilere yol açarak ameliyat sonrası dönemde hastanede yatış ve iyileşme sürecini uzatıyordu. Son yıllarda büyük merkezlerde aktif şekilde uygulanmaya başlanan çalışan kalpte bypass operasyonu tekniği ile kalp-akciğer makinesi kullanımı ve kalbin durdurulması zorunluluğu ortadan kalktı. Üniversitemiz tarafından gerekli yatırımların yapılması ve eksiklerin tamamlanması ile birlikte büyük merkezlerde uygulanan bu tekniği Çanakkale’de de uygulanma imkanımız oldu. Bundan sonraki dönemde kliniğimize başvuran ve bu yöntem için uygun hastalarımıza artan sıklıkta çalışan kalpte bypass operasyonu uygulamayı planlıyoruz. Son bir yıldır çeşitli kalp hastalıklarının tedavisi için çevre illerdeki merkezlere başvurma zorunluluğundan kurtulan Çanakkale halkına, çağdaş ve en gelişmiş tedavi yöntemlerinden yaşadıkları kent içinde yararlanabilme imkanını sağlamak için çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam edeceğiz”dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2010 Cumartesi 08:50:03
Güncelleme :25 Eylül 2010 Cumartesi 15:36:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?