30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Çanakkale'de tartışılan proje

Çanakkale'de ziyaretçiler için yeni proje hazırlandı, rehberler rahatsız

Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Çanakkale Şehitliği, rant tartışmalarının ortasında kaldı. Rehberler ve yerel turizmciler, yatırımlarla tanıtılıp çekici hale getirilen ve turist akınına uğrayan şehitliğin proje çöplüğüne dönmesinden rahatsız.

Milli Parklar Müdürlüğü'nün yakında 'gezi araçları projesi'ni hayata geçireceğini belirten rehberler, uygulamanın daha fazla 'ayakbastı parası' almayı amaçladığını öne sürdü. Müdürlük ise Milli Park'ı gezmek için otobüs, midibüs ve minibüsten oluşan 89 aracı kullanmanın zorunlu kılınmayacağını, amacın yoğunluğu azaltmak olduğunu söyledi.

Gelibolu Yarımadası Tarihî Milli Parkı'nı görmek isteyenler için düşünülen gezi araçları projesi, önümüzdeki ay ihale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak. İhale şartnamesine göre alanda ziyaretçileri taşımak için 44 kişilik 20 otobüs, 26 kişilik 40 midibüs, 14 kişilik 25 minibüs, 9 kişilik 2 engelli aracı ve 9 kişilik 2 VIP olmak üzere toplam 89 araçla hizmet verilecek. Yeni uygulamayla yurdun dört bir yanından otobüslerle ziyarete gelenlerin, kendi araçlarından inip ücret karşılığı özel şirketin işlettiği araçlara bindirileceğini söyleyen rehberler, bunun karışıklığa sebep olacağı düşüncesinde. Daha önce yapılmak istenen fakat tepkiler üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı'nın geri adım attığı, giriş kapısında ayakbastı parası alınması projesini hatırlatan rehberler ve bölge esnafı, iyi niyetli olarak başlayacak hizmetin, zamanla mecburi hale getirilmemesi konusunda uyarıyor.

Şehitliklerde sorunların bitmek bilmediğini söyleyen Turizm Tanıtma ve Alan Kılavuzları Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı, her sezonda üretilen projelerden en çok vatandaşın ve bölge esnafının zarar gördüğünü ifade etti. Yeni uygulamayla Kilye Koyu Ana Tanıtım Merkezi'nin şehitliğin tek giriş kapısı haline getirileceğini öne süren Kaşıkçı şunları kaydetti: "Ziyaretçilerin bu araçlara binmek zorunda bırakılması düşünülüyor. Vatandaş kendi arabasını park edip bedel ödeyerek şirket araçlarına binecek. Bu da ilave maddi külfet getirecek. Böylece şehitliklere giriş, paralı olacak. Ayrıca Kilye'nin tek giriş kapısı olması izdihama yol açacak. Gezi sezonunda hafta sonları bölgeye 500 otobüs geldiği söyleniyor. Bu yanlıştan hemen dönülmeli."

Konuyla ilgili açıklama yapan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Müdürü Mahmut Ustamazman ise amaçlarının para kazanmak olmadığını dile getirdi. Bölgedeki araç yoğunluğunu kırmayı ve tekelleşmeyi önlemek istediklerini anlatan Ustamazman, taşıma işinin zorunlu tutulmayacağını vurguladı. İsteyenlerin yine kendi aracıyla gezebileceğinin altını çizen Milli Park müdürü, şu ifadeleri kullandı: "Araçlarımız, iddia edildiği gibi Kilye Koyu Ana Tanıtım Merkezi'nde değil, Eceabat ilçe merkezindeki Milli Park Müdürlüğü'nde duracak. Araçlarda alan kılavuzu bulunacak. Bölgede bu işi yapan en az dört firma var. Kişi başına 25 ila 50 lira alıyorlar. Bizim fiyatlarımız ise 10 ila 15 lira olacak."

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 15:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?