5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Çöpler ayrıştırılarak toplanacak

Çanakkale’de çöplerin sonbahardan itibaren ayrıştırılarak toplanacağı açıklandı. 

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Sarıçay caddesinde düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediye olarak çevreye önem verdiklerini ifade ederek, “Çanakkale’nin en büyük sorunu olan çöp deponi alanı konusunda büyük aşamalar kaydettik. 

Avrupa Birliği (AB) Fonlarından aldığımız yüzde 71’lik hibe ile merkeze bağlı Musaköy civarında çöp deponi alanının yapım çalışmaları sürüyor. 32 trilyon liralık yatırım Çanakkale ve yöresi için çok önemli. Bu çöp deponi alanını çok iyi kullanmamız gerekiyor. İşte bu sebeple sonbahardan itibaren Çanakkale’de çöpleri ayrıştırarak toplanmaya başlayacağız. Burada en büyük görev ise ev hanımlarımızla çocuklarımıza düşüyor. Hanımlarımız mutfakta yer aldıkları için çöpleri ayrıştırarak toplamaları halinde hem bu çöp deponi alanının daha uzun ömürle olmasını sağlayacaklar, hem de ülke ekonomisine katkıda bulanacaklar. Gelişigüzel çöplerin konteynırlara atılması bu yeni çöp deponi alanını daha kısa sürede dolduracağı için ileriki yıllarda yeni alan bulma konusunda sıkıntılar yaşayabileceğiz” dedi. 

Başkan Gökhan, il merkezinde çöplerin ayrıştırılarak toplanması konusunda birkaç yıldır çalışma başlatıldığını da belirterek, “Bu konuda bazı bölgelere kurduğumuz cam toplama kumbaralarında çöplerimizi zaten topluyorduk. Halkımız bu konuda bilinçli. Sonbahardan itibaren artık cam ve plastik gibi çöpleri geri dönüşümde kullanılmak üzere ayrı ayrı toplayacağız. Bunları böyle toplamamız halinde çöp deponi alanımızın kısa sürede dolması önlenecek” dedi. 

Başkan Gökhan, konuşmasında su kaynaklarına da değinerek, “Günümüzde su çok değerli hale geldi. İl merkezinin içme suyunun sağlandığı Atikhisar barajında su seviyesi gittikçe azalıyor. 52 milyon 500 bin metreküp su tutma kapasitesi bulunan barajda şuan 17 milyon metreküp su var. Yüzde 33’ü dolu olan barajımızda bu yıl için içme suyu konusunda bir sıkıntı yok. Ancak su seviyesinin az olması sebebiyle sulamaya verilecek kısımda önemli ölçüde sıkıntı var. İşte bu nedenlerden dolayı Çanakkalelilerin suyu çok iyi kullanmaları gerekiyor. Vatandaşlarımız yaz aylarında içme suyunu çok idareli kullanmalı ve israf etmemeliler. Halı ve araç yıkama ile bahçe sulamasında kesinlikle bu su kullanılmamalı. Bu şekilde davrananlar hakkında ise belediyemiz olarak yasal işlem yaparak kişiler hakkında cezai müeyyide uygulayacağız” dedi. 

Etkinlikte İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Durmuş Kaplan, çevreye duyarlılığı sebebiyle Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar’a plaket verdi. Daha sonra ise Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Başkan Yardımcısı Remzi Yiğit ve diğer belediye yetkilileri vatandaşlarla birlikte Sarıçay caddesinde kaldırım kenarlarındaki otları çapa ile temizledi. Belediyeye ait temizlik araçlarının caddeyi suyla yıkamasından sonra ise katılımcılara pilav ikram edildi.

.
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 09:50:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?