30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Dardanel 8 ay sonra üretimde

Dardanel sekiz ay aradan sonra yeniden üretime başladı. Kuruluş Dardanelton markasıyla ilk etapta yaklaşık 2 bin ton balık işleyip 28-30 milyon lira ciro elde edecek

Çanakkale’de kurulu Dardanel Önentaş Gıda, ham madde sıkıntısı ve dünyayı etkisi altına alan mali kriz nedeniyle ara verdiği üretimine yeniden başladı. Fabrikanın Müdürü Barış Harbi, 8 aydır ara verdikleri üretime Hindistan’dan getirdikleri bin ve iç kaynaklardan elde ettikleri toplam 2000 ton balıkla yeniden başladıklarını söyledi.
Harbi, fabrikada üretime ara verilmesi dolayısıyla bazı aksaklıklar yaşadıklarını ifade ederek, Hindistan’dan Kepez Limanı’na gelen gemiden bin ton balık aldıklarını, bunun kendileri için yeniden ayağa kalkış olacağını kaydetti. 1000 ton balık için 2.5 milyon lira nakit ödeme yaptıklarını belirten Harbi, dünyadaki ekonomik kriz düşünüldüğünde bunun şirketleri için iyi bir ödeme kabiliyeti olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:
“Hindistan’dan gelen bin ton ham maddemiz var. 600 ton kadar balığımız da İzmir Limanı’nda. İki ay içinde avcılık sezonu var. Bu iki ayda 400 ton civarı balık farikamıza giriş yapacak. 2 bin tonluk ham madde ise bizim için 3-4 aylık tedarik anlamına geliyor. Bu, yaklaşık dört ay düzenli ve verimli çalışabilmek ve yaklaşık 28-30 milyon lira ciro demektir. ”

İhracat da yapılacak
Barış Harbi, fabrikanın 2 bin ton balığı yaklaşık 3-4 ayda işleyeceğini, bu sürede de 750 personelin sürekli istihdam edileceğini belirtti. Fabrikanın ağustostan itibaren üretime ara vermesinin hem ham madde sıkıntısı hem de global krizden kaynaklandığını ifade eden Harbi, balığı dolar bazında satın aldıklarını, doların bir anda fırlamasının hammadde alış kabiliyetlerini olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Yeni gemi bağlantıları yapmayı planladıklarını da belirten Harbi, “Hedefimiz hiç durdurmadan fabrikayı çalıştırabilmek. Son sekiz ayda çok nadir çalışabildik. Fabrikanın sabit maliyetleri devam ederken durmak yıpratıcıydı” diye konuştu. Harbi, üretimin yaklaşık 7 tonunun ihraç edileceğin de ifade etti.

‘Durduğunuz an düşüyorsunuz’
Fabrika işletmeciliğini motosiklet kullanmaya benzeten Harbi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Durduğunuz anda düşüyorsunuz. Bizim için bu gemiyi getirmek tekrar motosikleti ayağa kaldırmak adına çok önemli. Onun için bundan sonraki hedefimiz ara vermeden üretimimize devam edebilmek. Motosikleti tekrar devirmemek. 2-3 ay içinde de siparişini vermiş olduğumuz yeni üretim hatlarımız geliyor. Onlarında devreye girmesiyle hem üretim kabiliyetimiz hem de cirolarımız ve kârlarımız artarak büyüyecek.” (aa)
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 16:12:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?