5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Dardanel'den jeotermal enerji atağı

Çanakkale'deki Dardanel firması, Enda şirketi ile ortaklaşa yaptığı çalışmayla Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla bölgesindeki jeotermal alandan elektrik üretmek için çalışma başlattı. 

Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Enda şirketi ile yaptıkları ortaklık sonucu Tuzla bölgesindeki jeotermal alandaki çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Doğal ve temiz enerji üretmek amacıyla yaptığımız çalışmalar sürüyor. Biz ilk etapta burada sıcak suyu kullanıp karides üretmeyi planlıyorduk. Ancak daha sonra bunu enerjiye çevirmeyi kararlaştırdık. 2007 yılı başında İzmir'den ENDA Holding ile birlikte bir işbirliğine gittik. Şu anda çalışmayı beraber yürütüyoruz. Geçmişte bu alanda MTA tarafından yapılan çalışmalar var. Burada 174 derecelik bir su sıcaklığına ulaşılmış. Bunun da üretime uygun olduğu tespit edilmiş. Açtığımız iki kuyuda buna ulaştık. Şimdi 2 yeni kuyu daha açma çalışmaları sürdürülüyor. İlk etapta 7,5 megavatlık bir santral kurmayı planlıyoruz. Bu santralle ilgili gerekli olan donanımın siparişini İsrail'deki firmaya verdik. Donanımın gelmesiyle birlikte montaj çalışmaları Ekim ayı içerisinde başlayacak. Gelecek yıl 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenleri sırasında da burada açılışımızı yapmayı planlıyoruz" dedi. 

İlk etapta 7,5 megavat olarak planlanan santralın kapasitesinin 40 megavata kadar çıkarılabileceğini de belirten Önen, "Duruma göre kapasiteyi arttırıp enerji üretimini yükseltebiliriz. Ayrıca elektrik üretiminin ardından 174 derecelik suyun ısısı 25 dereceye kadar düşüyor. Bu su da bölgede kurulacak seralarda kullanabilecek. Böylece bu alanda seracılık da gelişecek ve Tuzla bölgesi ekonomik açıdan canlanacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 12:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?