4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇANAKKALE

'Deniz çekilmesi meteorolojik bir olay'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, son günlerde Türkiye genelinde sahil kesimlerinde yaşanan deniz çekilmesinin tamamen med-cezirden kaynaklanmadığını belirterek, "Bu çekilmenin asıl sebebi basınç ve meteorolojik koşullardır" dedi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Demircan, son 1 aydır Türkiye genelindeki sahil kesimlerinde yaşanan deniz çekilmelerinin vatandaşları tedirgin ettiğini belirtti. Demircan, "Bu deniz çekilmelerinin sebebinin sadece med-cezir olduğu söyleniyor. Bu kesinlikle doğru değil. Bakınız son yıllarda dünyada çevresel faktörlerde büyük değişimler oluyor. 

Bu çekilmenin sebebi basınç ve meteorolojik faktörlerden kaynaklanıyor. İleriki yıllarda bu deniz çekilmeleri daha fazla olacak. Rüzgarlar daha hızlı esecek, yağmurlar daha fazla yağacak, kar çok daha fazla yağacak. Bunlara artık alışık olmamız lazım. Deniz çekilmesinin depremle bir ilgisi de kesinlikle yok. Üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz 'Çevre Sorunları Araştırma Merkezi'ni bundan sonra daha aktif hale getireceğiz. Yıllar geçtikçe bu tür doğasal olayların nedenlerini ve bunlara karşı neler yapabileceğimizi araştıracağız" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2006 Cumartesi 15:18:39
Güncelleme :30 Aralık 2006 Cumartesi 15:24:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?