5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Deniz Kuvvetleri Komutanı Gelibolu'da

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde düzenlenen Uluslararası Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, iç kısmı yenilenen ve çeşitli materyaller ile donatılan Piri Reis Müzesi'nin açılışı Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç tarafından yapıldı. 

İç liman mevkiinde bulunan Piri Reis Müzesi'nin açılışında konuşan Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Gelibolu'da yeni tersanelerin planlanmasının, deniz ulaşımında sağlanan iyileştirmelerin hepsinin Gelibolu'nun ekonomik ve sosyal gelişimini ve kalkınmasını hedeflediğini belirterek, "Gelibolu, kalkının, gelişen ve tarihi geçmişine tarihteki muhteşem ve muteber komuna doğru yönelen bir kent olarak yeniden doğmaktadır. Müzenin açılışı bu doğuşa güçlü bir işarettir" dedi. 

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, son derece heyecanlı bir gün yaşadığını ve ikinci memleketinin ise Gelibolu olduğunu belirterek, "Bu bakımdan da ayrıca heyecanlıyım. Benim babam bir kara subayıydı. Annem kucağına beni alır almaz buraya tayin olmuşlar ve benim çocukluğumun büyük bir bölümü Gelibolu'da geçti. İstanbul'da doğmama rağmen ben kendimi bir bakıma da Gelibolulu sayarım. Onun için ne zaman buraya adım atsam, içimi ayrı bir heyecan kaplar. Bugün burada bulunmanın diğer bir heyecanı da piri reis müzesini açmaktır" dedi. 

Piri Reis Müzesi'nin iç kısmının yeniden düzenlenmesini sağlayan Bahçeşehir Üniversitesi yetkililerine teşekkür eden Ataç, ilerleyen zamanlarda Gelibolu'da güzel şeylerin olacağına inandığını belirterek, "Üniversite tarafından aynı zamanda Gelibolu'da bir yelken kulübü de açılmalıdır. Kaptan-ı deryalar şehri olan Gelibolu'da önümüzdeki yıllarda denize sevgi ve kaptan-ı deryalar parkları da yapılacaktır" dedi. 

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan ise Gelibolu'nun Türkiye için çok önemli ve kutsal topraklar olduğunu ifade ederek, "Kutsal topraklar olmasının çok çeşitli nedenlerinin arasında çok eski tarihe kadar giden kökleri de var. Sadece son yüzyılın tarihinden söz etmiyorum. Biz üniversitede ilk derse girdiğimiz zaman tarih nedir konusunda bir soru sorarız öğrencilere ve genlikle de tarih ne işe yarar dendiğinde hep şunu söylerler: 'Geleceğe yön vermek için tarihi bilmek zorundayız'. Tarih geleceğe yön vermek için bir araçtır aslında. Eskiden olup bitmiş şeylerin sadece orada kalması ya da geçmiş niteliğinde telaki edilmesi çokta bir anlam taşımaz. Ama geçmiş bir tarih niteliği edindiği andan itibaren tamda geleceğe yönelir. Biz tarihle ilgileniyoruz. Yani bizler geçmişin peşinde değiliz. Bizler geleceğin peşindeyiz" dedi. 

Üniversite olarak tarihe yaptıkları yatırımın kökeninde de bunun olduğunu söyleyen Rektör Arıboğan, "Bizler geleceği inşa etmeye çalışıyoruz. Kökünden uzak bir gelecek anlayışının var olamayacağını da çok iyi biliyoruz. Onun içinde buradayız. Tarih projelerimize çeşitli yerlerde devam ediyoruz. Tarihin ilk meclisini gene üniversitemiz olarak restore ediyoruz. Bunun dışındaki birçok projede de bizi göreceksiniz" dedi. 

Arıboğan ayrıca, tarihin her döneminde büyük devlet olabilmenin ön şartının denizlere hakim olmaktan geçtiğini, denizlere hakim olmanın önemli bir özelliğinin ise savaş zamanında karalara, göklere hakimiyet büyük avantajlar sağladığını ifade ederek, "Ancak denizlere hakimiyet sadece savaş zamanında değil, barış zamanında da çok önemli olmuş. Ticaret, toplumlar arası iletişim, ekonomik ilişkiler açısından da önemli olmuştur. Antik Yunandan günümüze kadar gelebilirsiniz, Roma, Osmanlı, İngiltere ve Amerika'nın da deniz gücü vardı. Etrafı denizlerle çevrili olan bu ülke deniz ülkesidir. Bu deniz ülkesinin bu vasfını unutmak, hem geçmişe hem geleceğe yönelik çok büyük bir ayvazlık olur. Bu açıdan bizlerde geleceğe yönelik denizcilik sektöründe gemiler yaparak, kaptanlar yetiştireceğiz" dedi. 

Konuşmalarına ardından, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, 2.Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Güner, Çanakkale Boğaz Komutanı Tuğamiral Erkan Akporay, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan ve çok sayıda davetlinin katılımı ile Piri Reis müzesinin açılışı yapılarak, müze gezildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 17:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?