4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇANAKKALE

Doğalgaz toplantısı

Doğalgaz alt yapı ve bina içi tesisat sistemleri oluşumuna yönelik çalışmalarına önem veren Çayırova Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş, yurtiçi doğalgaz seminerlerinin 12.'sini Çanakkale'de düzenledi. Seminerde yapılan konuşmalarda, Çanakkale'de 2 haftaya kadar doğalgaz kullanılmaya başlanacağı açıklandı. 

Kolin Hotel'de düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale Doğalgaz Dağıtım A.Ş. İç Tesisat Müdürü İbrahim Başaran, doğalgazın sonunda Çanakkale'ye geldiğini belirterek, "Birkaç haftaya kadar şehrimizde birçok işyeri ve evimizde doğalgaz kullanılmaya başlanacak. Çanakkale'deki çalışmalarımız Temmuz ayının başından itibaren başladı. Alt yapı çalışmaları sırasında bazı aksaklıklar oluyor. Bu konuda, vatandaşlarımıza sabırlarından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.
 
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Albayrak ise toplantıda yaptığı konuşmada, doğalgaz konusunun Çanakkale'de 6-7 yıllık bir maziye sahip olduğunu belirterek, "Doğalgaz uzun bir süredir İzmir girişine kadar gelmesine rağmen, maalesef bunu bir türlü alıp kullanamadık. Zannediyorum ki çok kısa bir zaman içerisinde şehrimizde birçok işyeri ve konutta bu gaz kullanılacak. Gazın insan sağlığında muhakkak ki çok büyük faydası var. Bunun dışında gelen firmaların çeşitliliği ve buna bağlı olarak da istihdamda bir artış sağlanacak. Çanakkale açısından önemli bir enerji kaynağı olan doğalgazın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Şevik ise doğalgazın önemine değinerek, "Dün Çanakkale ve ilçelerinin yanı sıra il merkezinin köyleri bile çırayla aydınlanırken, bugün çok rahat edeceğimiz günlere emin adımlarla ilerliyoruz. Her ne kadar günlük hayatta ekonomik sıkıntılar içinde olsak da Türkiye'de ve Çanakkale'de iyi şeyler olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kelami Şeşen ise yaptığı konuşmada, doğalgazın gelmesinin ardından şehrin hava kalitesinin güzelleşeceğini belirterek, "Bu sayede bölgedeki sanayicilerin üretecekleri ürünlerin kalitesi artacak ve hayat standardı da buna bağlı olarak yükselecek" ifadelerini kullandı.

"DOĞALGAZ SANAYİDE DEVRİME NEDEN OLACAK" 

Çayırova Boru Genel Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Ersan Ergan da yaptığı konuşmada, Yurtiçi Doğalgaz Semineri ile tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirterek, "Türkiye'nin gelecek 20 yılda en ücra köşelerine kadar gidecek doğalgazın sanayide bir devrime neden olacağına ve bu sayede çevre bilincimizin iyileşeceğini, şehrin atmosferinin düzeleceğini, alternatif enerji kaynaklarının artacağını tasarruf sağlanacağını müjdeleyebilirim. Bu çalışmada firma olarak bizim de payımızın olmasından dolayı kendimizi mutlu hissediyoruz" dedi. Genel Müdür Ersan Yazgan, Çayırova Boru grubu olarak birçok ülkeye ihracat yaptıklarını da belirterek, şunları söyledi: 

"Yaptığımız ihracatlarımızın yanı sıra şimdi ülkemiz için önemli bir yer tutan doğalgaz borularına da önem veriyoruz. Firma olarak ürettiğimiz doğalgaz borularını piyasa borularından ayrı olarak lisanslı olarak üretiyoruz. Bu sebeple boruların üzerinde bu açıkça yazmaktadır. Ayrıca test basınçlarında akma sınırı ise yüzde 90'lara kadar çıkmaktadır." 

Doğalgaz boru üretimi yapacak firmaların kafalarına göre bu üretimi yapamayacaklarını da belirten Genel Müdür Ersan Ergan, "Bu boruyu üretecek olan firmaların ISO 9001 kalite sistem belgesinin olması ve ayrıca hammaddelerinin de bu standarda uygun olması gerekiyor. Firmanın kalite ve güvenlikle ilgili bütün şartları yerine getirmesi gerekiyor" dedi.
 
Doğalgazın oluşumu hakkında da bilgiler veren Genel Müdür Ersan Ergan, organik maddelerle bakterilerin çürümesi ve çok yüksek basınç ve sıcaklıkta sıkışmasıyla doğalgaz ile petrol kaynaklarının meydana geldiğini belirterek, "Tabiattaki doğalgazın yüzde 70'i metan, yüzde 20'si hidrojen sülfürden oluşur. Ve bu, çürük yumurta gibi kokar. Evlerde kullanılan doğalgaz ise hidrojen sülfürden arıtılmış olup, renksiz ve havadan hafiftir. Gaz şirketleri ise bunun içine biraz kokulandırıcı koyarlar. Şu anda evlerde LPG kullanılıyor. Bu havadan ağırdır ve yere çöker süpürge ile süpürebilirsiniz. Halbuki doğalgaz ise yukarıya çıkar en büyük temel fark budur. Buda yoğunluk farkıdır" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardın soru cevap bölümüne geçilerek bu konuda ilgili esnafların soruları cevaplandırıldı. Ardından ise davetlilere bir yemek verildi. Yemekte ise Çanakkale'ye doğalgazın getirilmesinde büyük emeği olan zamanın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a ve bazı esnaflara plaketler verildi. Zamanın Eneri ve Tabi Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer'in plaketini Anavatan Partisi Çanakkale İl Başkanı Sebahattin Ay, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın plaketini de Başkan Yardımcısı Adnan Albayrak aldı.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 11:36:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?