6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKKALE

Efsane uğruna boğazı yüzerek geçtiler

Çanakkale'de 8'i İngiliz, 3'ü de Avustralyalı olmak üzere toplam 11 turist, 3 bin yıl önce yaşanan aşk efsanesini canlandırmak için boğazı yüzerek geçti. Yaklaşık 3 bin yıl önce Abydos Kralı Leandros ile Rahibe Hero'nın Çanakkale Boğazı'nda yaşadıkları aşktan etkilenen 8'i İngiliz 3'ü Avustralyalı olmak üzere toplam 11 turist, bu efsaneyi tekrar canlandırmak için Çanakkale'ye geldi.

Sabah acente motorlarıyla Nara açıklarına hareket eden 11 maceraperest İngiliz ve Avustralyalı, saat 10.15'te Çanakkale Boğazı'nda denize girerek, efsanede olduğu gibi karşı yakaya doğru yüzmeye başladı.

Büyük bir hırsla 3 bin yıl önce Leandros'un sevgilisi Hera'ya ulaşmak için yüzerek gittiği yolu izleyen İngiliz ve Avustralyalı turistleri yaklaşık 2 saat süren zorlu yüzüşün ardından, Boğalı kölesi önlerinde elinde meşaleyle Hera'yı canlandıran Değer Ayaz ismindeki genç kız karşıladı. 2 acente motoruyla bir sandalın eşlik ettiği mitolojik canlandırmada, 3 millik mesafeyi yüzmeyi başaran İngiliz ve Avustralyalı turistler, tarih kitaplarında bu efsaneyi okuduklarını belirterek, "Leandros ile Hero'nın aşkının dillere destan olduğunu çok iyi biliyoruz. Bizler bu efsaneyi yeniden canlandırmak istedik. Binlerce kilometre yok kat ederek geldiğimiz Çanakkale Boğazı'nda, Nara ile Boğalı Kalesi arasında binlerce yıl önce gerçekleştirilen bu güzergahı izleyerek yüzüşümüzü tamamladık. Bu etkinlik aynı zamanda Londra'da bir hayır kurumuna para kazandırmak için de yapılıyor. Türkiye'de böyle bir etkinliği düzenlemekten dolayı çok mutluyuz" dedi.

Turistler daha sonra elinde meşaleyle kendilerini karşılayan Hera ile birlikte toplu fotoğraf çektirdi.

Asya kıyısındaki Abydos ve Avruya kıtasındaki Sestus mitolojinin en hüzünlü aşkına sahne olmuştur. Leandros Afrodit'in rahibelerinden Hero'ya aşık Abydos'lu yakışıklı bir gençtir. Her gece Hero'yu görmek için yüzerek Abydos'tan Sestus'a yüzerek geçer. Bir gece kötü bir fırtına başlar ve Leandros Sestus'a bir türlü ulaşamaz. Hero onun boğulduğunu düşünerek büyük bir acıyla kendisini denize atar.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2005 Cumartesi 16:11:25
Güncelleme :20 Temmuz 2005 Çarşamba 13:30:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
archaelogist IP: 85.98.57.xxx Tarih : 13.07.2005 01:37:34
leandros rahibe hero yu ilk defa bir şenlikte görür birbirlerine delicesine bir aşk başalar.Ama bir anlamdada bu yasak bir ilişkidir.Çünkü hero bir rahibe ve aphorodite ninde yardımcısıdır.Leandros sevgilisi heroyu gore bilmek icin her gece ay ışığının boğaza düştüğü uzun düz çizgiyi takip ederek tırakya kıyısındaki sevgilisine varır.Hava nın kapalı olduğu günler de ise Hero eline bir meşale alır ve Leandrosa yol gösterir.Fakat bu aşk'ı aşk tanrıcası aphprodite'yi kıskandırı ve havanın kapalı olduğu bir günde Hero meşalesini yakar Leandrosun yola koyulduğu sırada bir fırtına çıkar ve meşale söner.Yolunu bulamayan Leandros denizde kaybolmuştur fakat onun karşı kıyıya kadar çıktığından haberi olmayan Hero onun oldüğünü düşünür ve kendini denize atar ve orada olur.Sevginin güzelliğinin ve yüceliğinin sınır tanımamasını anlatan güzel bir mitolejik destan.