2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇANAKKALE

Felaket havadan görüntülendi

Anadolu Ajansı (AA) ekibi, Çanakkale'nin Bayramiç ve Çan ilçelerinde çıkan yangınlarda zarar gören alanları havadan görüntüledi.

Orman Bölge Müdürlüğüne ait helikopterle ilk olarak Çan ilçesine bağlı Halilağa köyü yakınlarındaki zarar gören sahayı görüntüleyen AA ekibi, daha sonra 5 gün önce Bayramiç'in Doğancı köyünü etkileyen yangın bölgesinin havadan fotoğraf ve kamera görüntülerini çekti.

Her iki yangının koordinesini sağlayan Çanakkale Orman Bölge Müdürü Musa Akşan söndürme çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, 5 gün önce Bayramiç ilçesine bağlı Halilağa köyü yakınlarında çıkan yangının yol kenarındaki çoban ateşinden kaynaklandığını söyledi.

Yangının anızda başlayıp, ormana sıçradığına işaret eden Akşan, şu bilgileri verdi:
“O anda Biga'da anızdan çıkan bir yangınımız vardı. Hava araçlarımız oradaydı. Buradaki yangını kontrol altına aldıktan sonra, Bayramiç'ten yangın ihbarı aldık. Hemen buradaki hava araçlarımızı geriye çekip, Bayramiç'teki yangına gönderdik. Alevler, rüzgarın da şiddetiyle Doğancı köyüne doğru ilerledi. Yardım gelinceye kadar ekiplerimiz müdahalelerini sürdürdü. Ancak çok yoğun bir duman kitlesi vardı. Hava araçlarımız Doğancı köyüne zaman zaman girememe durumuna geldi. Fakat arazözlerimiz ilk olarak köyde zarar oluşmaması için büyük gayret gösterdi. Bu köyde 4 ev, bazı ağıllar zarar gördü. Evler topraktan yapılmıştı ve kimisi de boştu. Sayın Valimizle gidince bunları yerinde de gördük. Ekiplerimiz canla başla çalıştılar.”

Akşan, Bayramiç'teki yangın tamamen anızdan çıktığını ifade ederek, “O kadar eğitim vermemize rağmen özellikle çobanların yaptığı tedbirsizlikten dolayı yangınlar çıkmaktadır. Anızlar oldukça uzun, otlar büyük. Haziran ayından beri hiç yağmur yağmadı. Otlar adeta barut halini aldı. Vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Burada yaklaşık 20 hektarlık orman sahası zarar gördü. Orman olarak çok büyük bir kaybımız yok. En kısa zamanda buralarını düzenleyip, yeniden ağaçlandıracağız” dedi.

ÇAN'DAKİ YANGIN

Çan ilçesine bağlı Halilağa köyü yakınlarındaki yangına değinen Musa Akşan, rüzgarın bir kaç gündür sürdüğünü anımsattı.

İlk olarak merkeze bağlı Özbek köyü yakınlarında anızdan kaynaklanan bir yangın çıktığını ve hemen söndürüldüğünü, ardından bölge müdürlüğüne bağlı Keşan yakınlarında ikinci bir yangın olayının yaşandığını ve kontrol altına alındığını dile getiren Akşan, “Öğle civarlarında bu kez Ezine'de yolun kenarından başlayan bir yangın oluştu. Muhtemelen atılan bir sigara nedeniyle bu yangın çıktı. Onu da arkadaşlarımız büyük bir özveriyle kontrol altına almayı başardı. İlerleyen köylere doğru gitme olasılığını ortadan kaldırdılar” diye konuştu.

Akşan, Ezine'den döndükleri sırada Çan'dan yangın ihbarı aldıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Oldukça tehlikeli bir yangın olduğu bildirildi. Halilağa ile Keçiağılı köyleri arasında, hemen ormanın kenarında bir çobanın ateş yakması sonucu bu yangın başladı. Rüzgarın da etkisiyle alevler ormana sıçradı. Bilgiyi alır almaz hemen Çanakkale'deki Türk Hava Kurumu'na (THK) ait 4 su atar uçak ile 1 helikopteri bölgeye sevk ettik. Bunun yanı sıra İzmir ve Edremit'ten 2 amfibi uçak, Manisa, Edremit, İzmir, İstanbul ve Bursa'dan da helikopter takviyesi geldi. Alevlere karşı yoğun bir müdahale yapıldı. Yangını saat 19.00 sularında kontrol altına aldık. Gece boyunca soğutma çalışmaları sürdü. Burada da 10 ile 20 hektar arasında bir saha zarar gördü.”

Son 1 hafta içinde bir hayli yangın söndürme mücadelesi verdiklerini anlatan Akşan, Çanakkale'nin yangın bakımından önemli bir bölge müdürlüğü olduğunu ifade ederek, “Önemi bir kez daha görülmüştür. Bölgemiz yılda 200 gün rüzgarlıdır. Hızlı müdahale etmesek Çan'daki yangını ancak Bayramiç'te durdurabilirdik. Çok şükür gerek araçlarımız, gerek çalışanlarımız ve teknik elemanlarımızla etkin bir şekilde müdahale ederek, neticesini aldık” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2011 Pazartesi 16:33:14
Güncelleme :6 Eylül 2011 Salı 12:56:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?