30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Gelibolu 3 boyutlu sanal ortamda

360tr Multi-Medya Grubu, Çanakkale Zaferi'nin 94. yıldönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'nı, "Yürekten Kaleler Efsanesi: Çanakkale Zaferi" konsepti çerçevesinde 3 boyutlu olarak internet ortamına aktardı.

Proje yönetmeni İmdat Demir, yaptıkları projenin önemine işaret ederek, "Bir dedesini bu savaşta kaybetmiş birisi olarak, şehitlerimizi düşmanın önünde yürekten kaleler gibi siperlere dizilmiş olarak gördüm ve hissettim. Bu manzara adeta, 'İmkansız diye bir şey yoktur' düşüncesini ispatlar gibiydi. Yeter ki imkansızın önüne yürekten kaleler koyarak Seyit Onbaşılar olalım. Herkes bu duyguya, zor şartlarda gerçekleşen efsanevi zafere odaklanmalıdır. Bu, inancın zaferidir. Dolayısıyla, hepimizin bir parçamızı kaybederek kazandığımız bu efsanevi zaferin, popüler kültürün baskın unutturuculuğu altında unutulmaya mahkum edilmemesi gerekir. İşte bu proje ile savaşın geçtiği Gelibolu Yarımadası'nı göstermeyi ve şehitliklerimizi olsun hatırlatmayı denedik. Çanakkale'yi görme şansı bulunmayan yurdumuzun dört bir yanından milyonlarca vatandaşımıza, sanki oradaymışçasına gezme imkanı sunarak, aynı zamanda, özellikle genç nesiller üzerine internetin rolünü de kullanarak farkındalık oluşturmak istedik" ifadelerini kullandı.
İmdat Demir, "Yürekten Kaleler Efsanesi: Çanakkale Zaferi" projesinde Gelibolu Yarımadası'nda bulunan şehitlik ve anıtların sayısal harita üzerinden sanki oradaymışçasına gezilebildiğini anlatarak, "İnternet üzerinden "www.360tr.com/gelibolu" adresine girenler, buradan bölgeyi rahatlıkla sanal ortamda 3 boyutlu olarak görebilecek. Böylelikle her yıl Çanakkale'ye gitmek isteyip de gidemeyen milyonlarca öğrencimiz de Gelibolu Yarımadası'nı görebilme fırsatını yakalamış olacak" diye konuştu.

Bütün Türkiye'nin tanıtımı için dünya çapında projeler yaptıklarını da belirten İmdat Demir, "360tr Multi-Medya Grubu olarak, daha önce Topkapı Sarayı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Antalya Müzesi, Anıtkabir, Dolmabahçe, Ayasofya, Mardin Süryani Kadim Kırklar Kilisesi ve Kapadokya'yı aynı yöntemle sanal ortama taşımıştık. Önümüzdeki ay içinde de, "İnsanlığın ortak projesi: Kudüs" konseptinde Kıyamet Kilisesi, Ağlama Duvarı ve Mescid-i Aksa'yı 3 boyutlu olarak internet ortamına taşıyacağız" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 14:34:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?