7
Mayıs
2024
Salı
ÇANAKKALE

Gelibolu Tarihi Yarımadasının Yeni Yüzü

YARIM ADAYA YENİ İMAJ

Yakın tarihimizin en önemli savaşlarına sahne olan Gelibolu Yarımadası, 88 yıl sonra tüm ziyaretçilerin ilgisini çekecek cazibe merkezi haline getiriliyor.

Devlet Bakanı Beşir Atalay koordinatörlüğünde, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin uygulayıcı bakanlar olarak görev aldığı proje kapsamında Şehitler Abidesi, Seddülbahir, Yahya Çavuş ve Kilitbahir Tabyaları tüm savaş evrelerini yansıtacak “Kuvayi Milliye Müzesi” adı altında yeniden yapılandırılacak.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Bora Aydoğan, yaptığı açıklamada; yaklaşık iki yıl sürmesi planlanan ve 50 trilyon lira yatırım öngörülen projenin tamamlanması halinde, bölgenin tüm dünya tarafından tanınan bir cazibe merkezi haline geleceğini, burayı ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olacağını bildirdi.

Projeye göre, Kilitbahir Köyü sınırları içinde kalan ve Çanakkale Boğazı'nın en stratejik bölgesinde bulunan Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan Kilitbahir Kalesi ile Sarıkule arasında kalan alana, amfi tiyatro inşa edilecek. Çok amaçlı gösteri merkezi olarak kullanılacak amfi tiyatroda gerçekleştirilecek ışık, ses ve sinevizyon gösterileri ile Gelibolu Yarımadası ziyaretçilere tanıtılacak. Namazgah Tabyaları alanında bulunan 43 galeri ise “Kuvayi Milliye Müzesi” olarak değerlendirilecek.

Yahya Çavuş Anıtı ve buradaki tabyalar da proje kapsamında yeniden ele alınacak. Tarihi savaşların en yoğun olarak yaşandığı bölgelerden biri olan Seddülbahir Köyü'ne, Gençlik Turizm Merkezi kurulucak. Merkezde, gece kalacak ziyaretçiler için konaklama çadırları bulunacak. Aynı bölgedeki Yahya Çavuş Tabyaları'na da turistik eşya satan işyerleri ve dinlenme yerleri yapılacak.

Projede en önemli bölüm, Şehitler Abidesi ve çevresinin düzenlenmesi olarak gösteriliyor.

Burada bulunan sembolik Çanakkale Şehitliği, abidenin önündeki boş alana taşınacak. Şehitlik, ay yıldız şeklinde yeniden düzenlenecek. Taşınan şehitliğin yerine 35 metre uzunluk, 5 metre yüksekliği bulunan dev pano dikilecek. Bu panoya savaş evrelerini gösteren rölyef harita işlenecek.

Şehitler Abidesi'nin tavanına mineli özel bir kaplama ile dalgalanan Türk Bayrağı monte edilecek. Bu bayrak, abidenin her yönünden aynı şekilde görülebilecek. Yarımadanın en büyük savaş müzesinin de yer alacağı bölgenin deniz tarafına bakan bölümü seyir terası olarak değerlendirilecek.

Yetkililer, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olarak gösterilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Projesi'nin uygulanması için öngörülen harcamalarda sıkıntı yaşanmaması için önlem alındığını, projenin 18 Mart 2005 tarihine kadar tamamlanmasının planlandığını kaydettiler.

http://www.burasicanakkale.com
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2003 Perşembe 00:00:15
Güncelleme :19 Ocak 2004 Pazartesi 20:17:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?