30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Gelibolu Yarımadası'nda tırtıl istilası

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası Milli Parkı'nda, son günlerde görülen çok sayıda tırtıl, bitki örtüsüne zarar veriyor.

Tarihi yarımadada, daha çok dere yataklarındaki makilik bölgelerde görülen tırtılların geniş bir alanda kendilerini göstermeleri dikkat çekti. Özellikle “pırnal” denilen meşe ağaçlarına verdikleri zararla tanınan tırtıllar, Kabatepe ve Conk Bayırı bölgelerindeki ağaçlık ve çalılık alanlarda oldukça fazla görülüyor. Bu bölgede yer alan 57. Alay Şehitliği, Lone Pine ve Yeni Zelanda Anıtlarında bulunan bitkilere de zarar verdikleri gözlenen tırtıllar, yarımadayı ziyarete gelenlerin de ilgisini çekiyor.

Tarihi yarımadadaki Kocadere Köyü Muhtarı Güray Yaşın, yaptığı açıklamada, “tırtıl istilası”nın, yaklaşık 10 gündür yaşandığını söyledi. Önceki yıllarda da tırtılların ortaya çıktığını, ancak bu sene çok yoğunlaştığını dile getirdi.

Eceabat Orman İşletme Şefi Tuncay Işık da, yaklaşık 1 haftadan beri tırtıllar ile ilaçlama makineleriyle biyolojik olarak mücadele ettiklerini bildirdi. Belirli aralıklarla biyolojik ilaçlama yaptıklarını ifade eden Işık, yağmurun ilaçlamayı olumsuz etkilediğini ve sıcaklığın artmasının da tırtılların üremesini hızlandırdığına işaret ederek, şunları kaydetti: “Havalar sıcak ve yağışlar bol olduğu için böyle bir tırtıl akını oldu. Geçen yıllarda da tırtıllar vardı, ancak dere içlerinde yoğundular, bu yıl yükseklere doğru akın ettiler. Sisleme yöntemi ile Kabatepe'den Conkbayırı bölgesine kadar olan alandaki ilaçlamamız, sadece tırtılları hedef alıyor. İlaçlamayı, sabah erken saatlerde ve ziyaretçilerin şehitlik gezilerini tamamlamalarının ardından yapıyoruz. İlaçlamamız kimyasal değil, biyolojik ilaçlama yapıyoruz, bu nedenle mücadelemiz biraz daha uzun sürebiliyor. Bitkilerin yapraklarını ilaçlıyoruz. Bunun etkili olabilmesi için tırtılların yaprakları yemesi gerekiyor

AA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2010 Cuma 13:16:09
Güncelleme :28 Mayıs 2010 Cuma 13:24:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?