5
Mayıs
2024
Pazar
ÇANAKKALE

Gelibolu'da sema gösterisi

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yetiştirilen Semazen Topluluğu, ilk sema gösterilerini mevlevihanede yaptı. 

Gelibolu Mevlevihanesi’nde düzenlenen sema gösterisi öncesinde konuşan Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Gelibolu’nun Türk ve dünya tarihi ile Türkiye ve dünya coğrafyası bakımından müstesna bir yere sahip olduğunu belirterek, “Gelibolu sadece 1915 yılında Yarımadada cereyan eden muharebeler değil, tarihin derinliklerinden intikal eden tarihi yapılarıyla da ünlü. Gelibolu tarihin ilk Avrupa kenti olma onuruna sahip. Burada erken Osmanlı dönemine ait tarihi izler çarpıcı bir şekilde kendini gösteriyor. İlçemizdeki bu dönemlere ait cami ve türbeler gibi yapılar bulunuyor. Ayrıca içinde bulunduğumuz Mevlevihane, balkanların en büyük ve en görkemli dini ve manevi yapısı olarak tarihi bir rol ifade etmiş ve bugün restore edilerek yeniden hizmete açılmış bulunmaktadır. Turizm perspektifinden bakıldığında, bu yerin ziyaret amacıyla kullanılması, amacımıza yeterli ölçüde hizmet etmeyecektir” dedi. 

Vali Kırlı, restorasyon sonucu kazanılan Mevlevihane’de, tasavvuf müziğimizin icra edilmesi ve belirli periyotlarda sema gösterilerinin yapılarak bu etkinliklerin sürdürülmesinin bu yerin cazibesini arttıracağını da ifade ederek şunları söyledi: “Mevlevihanenin, Kültür ve Turizm Bankalığı tarafından yönetilmesi ve işletilmesinin bugünkü şartlarda uzun zaman alacağı değerlendirildiğinden yerel imkan ve araçlarının kullanılarak, bu yerin bir an önce kamuoyunun dikkatine sunulmasında ve tanıtılmasında büyük yararlar bulunmaktadır. İlçe Kaymakamının ve Belediyemizin desteği ile Halk Eğitim Merkezince, uzun hazırlıklar sonucu gerçekleştirilen bu projeye, bu açıdan çok değer veriyoruz” 

Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu ise Gelibolu’da ilkine tanık olunan tasavvuf musikisi ve semah gösterisi için gerekli çalışmaların tamamlanmasının gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Yurdumuza ve dünyaya farklı bir noktadan açılan penceremiz olmasını umut ettiğimiz bu çalışmanın sadece bugüne özel bir aktivite olmadığını müjdelemek isterim. Her türlü özel günün olmazsa olmazı haline gelecek bu gösterilerin, gerek hemşerilerimiz ve gerekse ilçemizde ağırlayacağımız tüm misafirlerimiz için ayrı bir tat oluşturacağından hiç şüphemiz yok” dedi. 

Kaymakam Çakıroğlu’nun konuşmasının ardından, Gelibolu Halk Eğitim Merkezi tarafından yetiştirilen ve Gelibolu’nun kendine ait ilk “Sema Topluluğu” yaklaşık 45 dakikalık gösterilerini, Ahmet Ongun öncülüğünde gerçekleştirdi. Üç aylık bir çalışma sonucunda kendi Neyzeni, Tasavvuf müzisyenleri ve Semazenlerinden oluşan topluluğu yöneten Ahmet Ongun, verdikleri uzun uğraşın ve çabanın karşılığını düzenledikleri sema gösterisindeki alkışlar ile aldıklarını söyledi. Gösteriyi daire amirleri ve çok sayıda vatandaş izledi.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 13:29:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?