Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'nde "Tarla Günü" düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan Tarla Günü'nde konuşan Gelibolu İlçe Tarım Müdürü Cengiz Candan, "Bu yıl üçüncüsü yapılan ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüyle ortaklaşa düzenlenen buğday denemelerinin hasadını bugün yapacağız. Geçtiğimiz yıllarda ilçemizin Bolayır beldesi ve Güneyli köyünde yapılan denemeler sonucu Gelibolu ve Tekirdağ buğday çeşidinin bölgemiz iklim yapısına uygun ve verimi yüksek çeşitler olduğu saptanmıştır. Çiftçilerimizin özellikle bu çeşitlerden ekmeleri sağlanmıştır. 3 yıl öncesinde bölgemizde flamura-85, Golya gibi çeşitlerin üretimi yaygın olarak yapılıyordu. Şu an Gelibolu ve Tekirdağ buğday çeşitlerinin üretimi diğer çeşitlerin üretimiyle yarışır duruma gelmiştir. Bu yılki kuraklık sebebiyle ülkemizde buğday üretiminde sorunlar yaşanmış vede verimin düşmesi beklenmektedir. Ancak bölgemizde böyle bir sorun oluşmamıştır ve ortalamalarımız gayet yüksektir. Bizler Gelibolu'da buğday verimini arttırmak amacıyla uygun çeşidi bulmak ve çiftçilerimizi bu çeşide yönlendirmek için gerekli çalışmaları yapmaktayız'" dedi.
Evreşe Belediye Başkanı Fedayi Gür ise yaptığı konuşmasında türküsü ile ünlü Evreşe Beldesi'nin isminin yeni buğdaylardan birine verilmesini istedi. Evreşe Beldesi'nde hazine arazisine ait yaklaşık 2 dönümlük alanda Gelibolu'nun ekolojik koşullarına uygun buğday çeşidini belirlemek üzere deneme amaçlı oluşturulan demonstrasyon (göstererek öğretme) parsellerinde ekilen 19 çeşit buğday, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü yetkilileri tarafından özel olarak getirtilen biçer döver yardımı ile hasat edildi.
Gelibolu, Tekirdağ ve Edirne buğday çeşitleri veriminin diğer buğdaylara göre oldukça yüksek olduğunu belirten Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nde görevli Ziraat Mühendisi İrfan Öztürk ''Burada öncelikli amacımız, Trakya bölgesi için tescil edilmiş ve üretim izni alınmış buğdayları çiftçilerimize tanıtmaktır. Bu araştırmalar bir yılda elde edilmiyor. 3-4 yıllık bir çalışma sonucunda, o bölgede hangi çeşidin iyi veya kötü olduğunu ortaya çıkarabiliyoruz. Bunun için yağış, toprak yapısı, toprak işleme farklılıkları gibi durumlar ortaya çıkıyor ve bizde o bölge için en uygun olan türü bulmaya çalışıyoruz. Yaptığımız araştırmalarda Trakya bölgesinin en iyi çeşidi Gelibolu buğdayı olarak ortaya çıkıyor'' dedi.
iha
Yayın Tarihi :
20 Haziran 2007 Çarşamba 17:16:29