30
Nisan
2024
Salı
ÇANAKKALE

Gelibolu’ya 2 yeni şehitlik

ÇANAKKALE Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde ‘Şehitler Coğrafyası Projesi’ kapsamında Şevki Paşa Haritası’ndan yerleri tespit edilen 28 gerçek şehitlikten 2’si daha yapılmaya başlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkındaki gerçek şehitliklerin yerlerini belirlemek amacıyla Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında 2004 yılında ‘Şehitler Coğrafyası’ adlı bir proje başlattı.

Şevki Paşa Haritası’ndan yola çıkılarak 94 yıl önce en kanlı çarpışmaların yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki 28 gerçek şehitliğin yerleri tek tek tespit edildi. Daha sonra da gerçek şehitliklerin yapımına başlandı. 8 yıl içinde Soğanlıdere, Şahindere, Kocadere, Kocayörükdere, Çataldere ve Kesikdere şehitlikleri tamamlanarak bölgeyi gezmeye gelenlerin ziyaretine açıldı.

Gelibolu Milli Park Müdürlüğü, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 94'üncü yıldönümünün kutlanacağı 18 Mart törenlerine yetiştirmek üzere bu kez de 7 ve 8 nolu Zığındere Şehitliği ile 1 ve 2 nolu Sarıtepe şehitliklerinin yapımına başladı. Sarıtepe Şehitliği içinde yere Ayyıldız şeklinde bir kaide yapıldı.

2 bin şehidin bulunduğu şehitlikte Ayyıldız şeklindeki kaidenin ay bölümünün etrafı ise temsili olarak 400 şehidin adının bulunduğu mezar taşları kaplandı. Çevre düzenlemesi çalışmaları devam eden şehitlik, şehitlerin hatırasına yakışır bir görünüme kavuşturuldu. Nuri Yamut Anıtı yanında 6 bin şehit mezarının bulunduğu Zığındere Şehitliği ise şimdilik çevre düzenlemesi şeklinde yapıldı.

18 MART TÖRENLERİNE YETİŞECEK

Gelibolu Milli Park Müdürü Mahmut Ustamazman, iki şehitlik ismi altında aslında 4 şehitliğin birden yapıldığını belirterek şöyle dedi:

“Toplam 650 bin TL’ye mal olacak 7 ve 8 nolu Zığındere ile 1 ve 2 nolu Sarıtepe şehitliklerini 18 Mart törenlerinde ziyarete açacağız. Ancak her iki şehitliğin projesi gelecek yıl da ilavelerle devam edecek. Özellikle şu anda sadece bahçe düzenlemesi şeklinde yaptığımız Zığındere Şehitliği'nde, yurtiçinden veya yurtdışından temin edeceğimiz bir cihaz ile şehitlerimizin kemiklerinin gömülü olduğu yerleri tam olarak tespit ettikten sonra üzerlerine mezar yapacağız. Böylece şehitlerimiz gecikmeli de olsa mezarlarına kavuşmuş olacak.”

Zığındere ve Sarıtepe şehitlikleriyle birlikte şu ana kadar toplam 8 gerçek şehitliğin tamamlanmış olacağını belirten Gelibolu Milli Park Müdürü Mahmut Ustamazman, Nisan ayında ise gerçek şehitlik olan Kireçtepe Jandarma Şehitliği’nin ihalesini yapacaklarını ve yaz aylarında da tamamlayacaklarını söyledi. Ustamazman, hedeflerinin Çanakkale Savaşlarının 100'üncü yıldönümünde 28 gerçek şehitliğin tamamını bitirip ziyarete açmak olduğunu belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 12:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?